Lapin äänimaailma esiin

Lapin äänien toivotaan päätyvän elokuviin, musiikkikappaleisiin, yritysesittelyihin ja ihan kenen vain käyttöön sosiaalisessa mediassa. Kuva: Harri Tarvainen

Suomen Lapin ainutlaatuista ja rauhoittavaa tunnelmaa tarjotaan koko maailman koettavaksi Lapin luonnonäänistä ja maisemasta tehtyjen tallenteiden avulla. Spotifyssa on kuultavana maailmanlaajuisesti ensimmäiset kolme Sound of Lapland -äänitettä, jotka vievät kuulijansa pohjoisen luonnon rauhoittaviin hetkiin.

Lapissa eri vuodenaikoina tallennettujen äänimaisemien tueksi on kuvattu myös korkealaatuista videomateriaalia, jonka avulla pääsee näkemään, miltä luonto äänten takana näyttää. Julkaisut kuuluvat Lapin markkinointi- ja viestintätalo House of Laplandin ja Visit Finlandin yhteiseen Lapin kesämatkailun edistämiskampanjaan, jossa konkretisoidaan Lapin luonnon ympärivuotista terapeuttista ja inspiroivaa vaikutusta.

Syksyllä tulossa SCAPES-albumi

Syksyllä julkaistaan kahdeksan vuodenaikaa sisältävä SCAPES-albumi, jonka tarkoituksena on muistuttaa Lapin luonnon ympärivuotisesta terapeuttisesta vaikutuksesta. Ensimmäisenä julkaistavat äänitallenteet vievät kuulijansa rentouttavalle sydäntalven mökkimatkalle Leville, marjanpoimintareissulle metsään Rovaniemelle sekä kokemaan tunturipuron rauhoittava äänimaailma Pallaksella.

– Yksi nykypäivän suurimmista terveyshaitoista on alituinen äänisaaste, jota vastaan voi taistella hiljentymällä Lapin luonnollisen äänimaiseman äärelle. Luonnossa liikkuminen ja luonnollisten äänten kuuntelu inspiroi, rauhoittaa ja voimaannuttaa meitä suomalaisia ja äänten avulla voimme antaa edes osan tästä kokemuksesta myös niille, jotka Lapissa eivät ole vielä käyneet, iloitsee House of Laplandin ohjelmapäällikkö Katariina Imporanta.

Luontokokemus on uutta luksusta

Luonnon terveysvaikutukset ovat kiistattomia ja rauhan sekä hiljaisuuden etsiminen on matkailussa selkeä trendi. Tutkimusten mukaan jo viidentoista minuutin kävely metsässä auttaa laskemaan stressitasoja ja keskittyminen luonnon hiljaisuuden keskellä on yksi vanhimpia meditoimisen muotoja. Koska kaikilla ei ole luonnossa oleiluun samaa mahdollisuutta kuin suomalaisilla, on Lapin äänimaiseman avaaminen myös yksi keino tarjota helpotusta melusaasteista kärsiville.

– Luonnossa oleskelu palauttaa tehokkaasti stressistä ja äänimaisema on keskeinen osa luontokokemusta. Luonnonvarakeskuksen meneillään olevassa tutkimuksessa olemme havainneet, että myös luontoäänet ja video tehostivat työstressistä palautumista jopa lyhyen toimistotauon aikana, kertoo tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Suomen Luonnonvarakeskuksesta.

Porokellot kilisevät

Lapland Sound Collection -äänikirjastoon on tallennettu yksittäisiä Lapin ääniä, kuten porokellon kilinää, nuotion räiskettä ja hyttysten ininää. Niitä voi vapaasti hyödyntää musiikkikappaleissa, mainoksissa, sisällöntuotannossa tai vaikka kuluttajien omissa kotivideoissa. Albumin ja äänikirjaston toivotaan tuovan inspiraatiota monipuolisesti paitsi luovaan työhön ja hauskanpitoon, myös kuluttajien henkilökohtaiseen meditaatioon.

– Lapin äänet ovat erittäin kiinnostava ja uudenlainen tapa brändätä Suomea ja niiden avulla pääsemme viemään Suomi-tietoisuutta uusia kanavia pitkin uusille kohderyhmille, kertoo Visit Finlandin kansainvälisestä markkinoinnista vastaava Heli Jimenez.

Videot ja lisätietoa julkaisuista löytyy osoitteesta www.lapland.fi/visit/sound-of-lapland

Lapland Sound Collection löytyy osoitteesta https://soundcloud.com/onlyinlapland

 

Lappilainen