Lokakuun jahtikausi Lapissa

Kultainen noutaja Pieta on nuoresta iästään huolimatta jo päässyt noutamaan saalista. Kuva: Johanna Määttä

 

Ensimmäinen jakso hirvenpyyntiä on Lapissa ohi. Syyskuun kolmen viikon hirvijahti keskeytyi kiima-ajaksi ja jatkuu taas lokakuun 12. päivä.

Lapissa syksyinen keli on ollut lämmin eikä monikaan hirviporukka halunnut lähteä täysillä kaatoon heti jahtikauden alussa. Riistan saannin kannalta viileät ilmat sopivat paremmin myös lihan säilymiselle. Hirviseurojen kylmätilat eivät usein riitä yhdellä kertaa ison kiintiön lihojen riiputtamiseen, vaan saalista ammutaan harkitusti sitä mukaa kun jälkikäsittely on mahdollista.

Lokakuussa jatkuva hirvenmetsästys kestää vuoden loppuun asti. Tammikuulla päästään vielä pariksi viikoksi metsälle, mutta koiria ei saa silloin enää olla ajossa mukana. Talven vahva lumipeite saa riistan pyytäjän laittamaan sukset alleen tai tarpomaan raskaassa lumessa. Moni seura haluaakin ajattaa saaliinsa viileän sään aikaan ennen kuin tosi talvi tulee.

Karhukiintiö täyttymättä

Karhuja saa Lapissa kaataa vielä lokakuun loppuun asti. Poronhoitoalueella on käytössä kiintiö, jonka mukaan alle vuoden ikäistä karhunpentua sekä naarasta, jota tällainen pentu seuraa, ei saa ampua. Läntisen alueen 15 karhun kiintiöstä on kaatunut tähän mennessä kolme Kemijärvellä ja yksi karhu Kittilässä, Kolarissa, Posiolla, Tervolassa ja Ranualla. Itäisen kiintiöalueen Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen, Savukosken, Sallan, Kuusamon ja Suomussalmen metsästäjillä kaatoja on saatu vain Kuusamossa ja Suomussalmella.

Korjaus 30.9.2019:

Itäisen kiintiöalueen Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen, Savukosken, Sallan, Kuusamon ja Suomussalmen metsästäjillä kaatoja saatiin Suomussalmen ja Kuusamon lisäksi Sallassa 13, Savukoskella 4 ja Sodankylässä 4 ja Inarissa 1.

Linnustajat aktiivisina Hirvaalla

Sorsien, tavien ja metsälintujen osalla lintujahti kestää vuoden loppuun asti, tammikuussa on lisäksi parin viikon latvapyynti mahdollista.

Jahdissa on oltu Rovaniemen Hirvaalla. Siellä Kennel Glimmeringissä koiria koulutetaan, niillä kisataan ja koirat otetaan mukaan monenlaiseen metsästykseen. Kennelissä asuu 5 kuukauden ikäinen pentukoira Pieta, joka pääsi jo heti lintumetsästyskauden alussa mukaan vesilintujahtiin.

– Passissa olo ja noutopuuhat luonnistuvat jo, vaikkei ikää ole juurikaan, kertoo kasvattaja, Kennel Glimmeringin Johanna Määttä.

Kultainen noutaja sopii vesi- ja maalintujen sekä jänisten metsästykseen. Koira sopii myös jäljitykseen, kun kadonnutta hirveä etsitään. Koirat tietävät jo metsälle lähtevän välineistä, mitä ollaan lähdössä tekemään. Salaa metsälle ei siis pääse karkaamaan ilman koiraa.

– Kultainennoutaja on hyvin monipuolinen rotu. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on metsästysavusteinen toiminta. Koiraa käytetään riistan ajoon, havainnointiin, jäljitykseen sekä saaliin noutamiseen.  Rotu on luonteeltaan ihana perhe- ja kotikoira, mutta haluamme vaalia myös rodun alkuperäistä käyttötarkoitusta, selvittää Määttä koirankasvatuksestaan.

Rovaniemellä toimivan aktiivisen noutajayhdistyksen, Lapin Nuuskujen nettisivuilta voi tutustua Lapin monipuoliseen noutajatoimintaan.

Ampumakokeita Lapissa

Lapissa eri kuntien riistanhoitoyhdistykset järjestävät lukuisia ampumakokeita ja koulutuksia metsästäjille. Kokeen suorittajan tulee esittää ennen koetta ammunnan valvojalle käytettävään aseeseen hallussapito- tai rinnakkaislupa, maksettu metsästyskortti ja henkilöllisyystodistus. Ampumakokeen voi suorittaa Ranualla 27.9., Kemijärvellä, Savukoskella ja Rovaniemellä 28.9., Ranualla 4.10 ja Pellossa sekä Sodankylässä 5.10.

Koulutuksiin voi osallistua mm. Keminmaalla 27.9., Sallalla 1.10., Kolarissa, Muoniossa ja Ranualla 3.10 ja Rovaniemellä mm. 8.10. Metsästäjätutkintoja pääsee suorittamaan myös lokakuussa mm. Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Tarkat ajat os.  https://riista.fi/metsastys/tapahtumahaku/

 

Riitta Kemppainen-Koivisto