Viisas retkeilijä kunnioittaa luontoa

Metsäjoogaa ja hyvää mieltä saa syksyiseltä retkeltä. Kuva: Sanna-Kaisa Rautio

 

Liian usein kuulee luontoroskaajista, jotka eivät vie mennessään, mitä metsään mukanaan tuovat. Hiljaista tietoa on luonnossa liikkuvan etiketti, jota toiset noudattavat, toiset eivät. Kiitosta saa lukea, kun syysretken pysähdysetappi on siisti, wc toimintakunnossa ja laavupaikalla riittävästi puita.

Retkeilyn suosio kasvaa vuosi vuodelta ja kansallispuistomme kävijämäärä kasvaa. Mukaan tulee uutta väkeä, myös ulkomaisia matkailijoita, joille metsässä liikkuminen ja eläminen ei ole lainkaan tuttua.

Jos luonnossa liikkuminen on uutta, ei monella ole tietoa, miten itse suojelualueilla tulisi toimia. Oheisilla vinkeillä voi muistuttaa itseään ennen kuin pakkaa repun valmiiksi ja löytää kartasta sopivan ruskaretkikohteen.

Pysy polulla ja pitkosilla

Kansallispuistoissa on alueita, joilla liikkuminen on rajoitettu, näin varsinkin kevään ja alkukesän pesimisaikana. Syksyn retkeilijänkin on syytä antaa alueella liikkuville eläimille rauha ja varoa tallomasta kasveja.

Pidä koira kiinni

Koirat ovat lämpimästi tervetulleita kansallispuistoihin, mutta niiden omistajien on syytä kunnioittaa luonnonvaraisten eläinten pesimärauhaa. Vapaana olevat koirat saattavat myös riitautua vastaan tulevien koirien kanssa. Kaikki kanssaretkeilijät eivät välttämättä halua jakaa retkihetkeään koirien kanssa, joten taukopaikoilla koirat on hyvä kytkeä kauemmas eväiden nauttimispaikoista.

Vie roskat mennessäsi

Maatuvat jätteet voi laittaa retkipaikan käymälään tai kompostoriin, mutta kaiken muun vastuullinen retkeilijä kantaa mukanaan pois, tupakantumpeista lähtien. Retkeilijästä ei pitäisi jäädä jälkeäkään luontoon. Toisten on mukava tulla pysähdyspaikoille, kun nuotion reunusta on siisti eikä maassa pyöriskele tölkkejä, kartonkeja ja muovipussukoita. Tupakantumppi ja pillimehun pilli pysyvät luonnossa pitkään, kestävät sateet ja lumet, joten vie ne varsinkin pois kulkureiteiltä.

Tulistele vain tulentekopaikoilla

Monilla levähdyspaikoilla on tulentekoon varattu puita. Tarkista, onko metsäpalovaroitus voimassa ja käytä puita säästellen. Sytytystuohia tai makkaratikkuja ei saa repiä elävistä puista. Omat eväät mukana selviät pahimmasta nälästä, ja vettä tulee aina olla riittävästi.

Mikäli havaitset ilkivaltaa, kaatuneita puita reitillä, tai muuta korjattavaa, niin ilmoita niistä joko alueen luontokeskukseen tai https://www.luontoon.fi/palaute

 

Riitta Kemppainen-Koivisto