Aloita taimien esikasvatus

Huhtikuu on hyvä aika viritellä siemenet itämään valoisaan paikkaan. Kuva: Biolan

Nyt on hyvä aika aloittaa taimien esikasvatus. Esimerkiksi vuoden 2020 vihannes on chili, jonka taimet tarvitsevat pitkän kasvukauden, jotta ne tuottavat satoa.

Parvekeviljely suosiossa

Kiinnostus kaupunkiviljelyä kohtaan on kasvussa ja monilla parvekkeilla ja terasseilla tullaan näkemään muun muassa tomaatti-, chili- ja yrttiviljelmiä. Siemenet voi kylvää uuteen sammalpohjaiseen kasvualustaan, joka on valmistettu kotimaisesta nopeasti uusiutuvasta rahkasammaleesta. Sammal sitoo hyvin kosteutta, mutta pysyy silti ilmavana. Siksi se sopii taimikasvatukseen ja kaupunkiviljelyyn kuin nenä päähän. Sammaltuotteita on tarjolla kotipuutarhureille että ammattiviljelijöille ja sellaisia kehitetään lisää.

Ekologisuus edellä

Ekologisuus, kiertotalous ja kestävä kehitys ohjaavat monen kasviharrastajien valintoja.

– Uskomme, että sammal on tulevaisuuden kasvualusta. Ominaisuuksiltaan se on ihanteellinen. Sammal varastoi hyvin vettä kasvien käyttöön, mutta säilyttää ilmavuutensa märkänäkin. Ilmavuus edistää juurten hyvinvointia. Yksi valtti on homehtumattomuus. Sammaleella on luontaisia mekanismeja suojautua lahottajasieniltä, joten se torjuu myös kasvitauteja, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Tuoteinnovaatioilla lisää positiivisia ympäristövaikutuksia

Vastuullinen tuotekehitys on yrityksille mahdollisuus kantaa kortensa kekoon ilmastonmuutoksen torjunnassa. Parhaimmillaan tuoteinnovaatiot tarjoavat ihmisille uusia ratkaisuja, jotka auttavat sekä vähentämään ympäristöhaittoja että lisäämään positiivisia ympäristövaikutuksia.

– Paljon puhutaan kuluttajien vastuusta. Iso rooli on kuitenkin yritysten teoilla. Jos kuluttajien odotetaan tekevän vastuullisia valintoja, se edellyttää, että yritykset tarjoavat aiempaa parempia ja vastuullisempia vaihtoehtoja, muistuttaa Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme.

On ilo nähdä vähän vaivaa

Kompostorit kotipihan perällä, kuivakäymälä mökkipihassa ja osa omasta ruoasta omasta puutarhasta alkaa olla monen toiveena. Yrttien ja vihannesten viljely herättää tietoisuutta siitä, kuinka suurta vaivaa ruoan tuotanto vaatii.

– Tämä voi kannustaa vähentämään ruokahävikkiä. Jos mietitään ruoantuotannon hiilijalanjälkeä, kaupunkiviljelyä pitäisi saada yhä suurempaan kasvuun, Halme mainitsee.