Naisille neuvoja ja mahdollisuus verkostoitua

Dilixiati Bolati on Lapissa yrityksiä pyörittävien maahanmuuttajataustaisten naisten tukena ja neuvomassa, miten taloudellisista karikoista voi päästä eteenpäin. Albana Mustafi Kemistä lähti mukaan yhteiseen Business Ladies -kehittämishankkeeseen.

Monenlaiseen tekemiseen tottunut naisväki on usein aktiivista väkeä. Tapahtumia ja tilaisuuksia ei synny, ellei niillä ole organisaattoria, joka osaa ja näkee vaivaa yhdistääkseen tekijöitä.

Naisia yhdistävistä teemoista ei ole pulaa, sillä kaiken maailman asiat voivat yhdistää, oltiin sitten kiinnostuneita politiikasta, bisneksestä, hyvinvoinnista. Kemissä asuva Albana Mustafi on yksi naisaktivisti, joka on yrittäjä ja mukana myös Kemin kunnalliselämässä.

– Asenteet muuttuvat hitaasti, että osattaisiin lähteä tekemään yhdessä ja että olisi puitteet myös sellaiset, että kotoa voi lähteä tapaamaan muita. Esimerkiksi monelle nuorelle äidille on tärkeää, että lapset voi ottaa mukaan.

Tasa-arvoa tulijaisina

Albanan mielestä nykysukupolvi on muuttunut ja tasa-arvoistunut. Naisen asema ja tila ei ole vain kodin keittiössä tai perheen sisäisissä asioissa, vaan katseet ja aktiivisuus on suunnattava laajemmalle yhteiskuntaan.

– Kun käyn kotimaassani Kosovossa, vien aina tätä tasa-arvon asiaa eteenpäin. Monessa eteläisen Euroopan maassa kaivataan tällaisia neuvoja, joita naisten kesken voi antaa ja ottaa vastaan. Ja olla myös mukana perinteisessä miesten maailmassa.

Business Ladies yrittäjänaisten tukena

Lapin yliopistossa pidetään parin vuoden ajan huolta siitä, että alueen maahanmuuttajataustaiset naisyrittäjät tuntisivat Suomen yrittäjiä koskevia asioita. Joku tarvitsee tietoja ja neuvoja, toinen kaipaa toisen yrittäjän kokemuksia ja jollekin pieni asia voi olla iso kynnys olla tarttumatta toimeen.

– Usein tieto ei tavoita. Voi olla paljon byrokratiaa ja käytäntöjä, joista yrittäjänainen ei ole tietoinen. Tämä kevät on tarkoitus koota yhteen Lapissa yrittäviä naisia, joiden liikevaihto koostuu matkailusta, ravintoloista, kaupasta, kauneudenhoidosta, vuokrauspalveluista, kertoo Dilixiati Bolati, joka toimii Business Ladies -hankkeen talousneuvonantajana, koordinaattorina.

Korona teki kepposet

– Minulla esimerkiksi maaliskuun lopulla asiakaskunta väheni, mutta työtilan vuokra on kuitenkin maksettava. Teen työtä kolmen naisen yhteisissä tiloissa, joissa itse olen kampaaja-kosmetologi, toinen ripsiteknikko Medina Muqaj ja kolmas koulutettu hieroja Henna Luoma. Onneksi sain 50% hyvityksen kolmen kuukauden vuokraan, kun tulot vähenevät rajusti, kertoo Albana.

Kauneus Salonki Albanassa nauru raikaa.  Kevään aikana pohditaan myös, miten yrityksen toiminta voi jatkua, miten hygieniasta pidetään huolta, miten asiakkaan on turvallista tulla palveluihin. Leppoisaa Albanan tarinointia ja hygieniasta huolen pitoa voi seurata Facebookin live-lähetyksessä:

https://www.facebook.com/albana.kosmetologikampaaja/videos/3046549528729501/

Yrittäminen ei ole vakavaa puurtamista, ja ilon pisaroita on syytä jakaa silloin kun sellaisen paikka on!

Työpajoja pitkin kevättä

Lapin alueen yrittäjänaisia on koolla toukokuussa nettitapaamisessa, jossa asioista keskustellaan englanniksi. Teemana on yrittäjän talous ja mitä apuja on tarjolla vuokrien maksuun, kehittämiseen, lainarahan saantiin, konsultointiin ja omaan projektiin.

Ilmoittautua voi Facebookin kautta. Nettitapaamiset ovat kaikille maahanmuuttajataustaisille naisyrittäjille maksuttomia.

Lisää Business Ladies- hankkeesta:

https://www.facebook.com/businessladieslapland/

 

Kuva ja teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto