Jonne Piltonen on oululaislähtöinen 24-vuotias runoilija ja spoken word -artisti. Hänet toi Rovaniemelle opiskelu Lapin yliopistossa, jossa on meneillään toista vuotta audiovisuaalisen mediakulttuurin opinnot. Mies julkaisi kevättalvella uuden runovideon ”Herään, taas” ja toiveissa on julkaista myöhemmin spoken word -albumi ja kirjoittaa runokokoelma.
Mistä innostus runouteen alkoi?
– Alun perin musiikin ja sanoitusten kautta. Kiinnostuin runouden mahdollisuuksien rajattomuudesta ja sen moninaisista muodoista. On myös kiehtovaa, kuinka suuria teemoja pystytään käsittelemään tiiviissä muodossa – ikään kuin perimmäinen ajatus olisi kirjoittamatonta ja niin sanotusti sanojen välissä.
Miten runous Lapissa kiinnostaa kuulijoita?
– Olen havainnut, että ainakin lavarunous kiinnostaa yhä enemmän Lapissa. Esimerkiksi Rovaniemellä toimivan Sanaseuran järjestämät runoklubit ovat täynnä runoudesta kiinnostuneita ihmisiä.
Onko minkä verran tilaisuuksia esiintymisiin?
– Open mic -toiminta on Suomessa oikein vireää, varsinkin Etelä-Suomessa. Runoklubit vetävät paljon innokkaita esiintyjiä ja kuulijoita paikalle. Open mic -illat ovat mainioita tilaisuuksia päästä esittämään omia tekstejä muille. Rovaniemellä lavarunoutta voi kuulla Sanaseuran järjestämillä runoklubeilla ja open mic -illoissa.
Vaikka lavarunoutta ja spoken wordia on nähty osakseen jo isoilla festareilla, niin silti ne ovat verrattain marginaalissa.
– Ainakin itselläni keikkojen saaminen riippuu paljon omasta aktiivisuudesta, koska takanani ei ole vielä keikkamyyjää. Olen hionut omaa keikkasettiäni siihen suuntaan, että se mukautuisi mahdollisimman moneen tapahtumaan. Nykyään käytän runojeni tukena erilaisia taustoja ja äänimaisemia. Niistä on tullut merkittävä osa runoesityksiäni. Nyt minulla on kasassa n. 30 minuutin runoesityksellinen kokonaisuus.
Millaisesta runoudesta itse olet eniten kiinnostunut?
– Yllätyksellisestä. Ilmaisuvoimaisesta. Virtaavasta. Ylipäätään sellaisesta, joka pistää jotain sisälläni liikkeelle. Minulle on tärkeää, että runo haastaa kieltä ja ravistelee sen rakenteita.
Mitä on spoken word?
– Spoken word pakenee lahjakkaasti kaikenlaisia määritelmiä, mutta yksinkertaistetusti se on äänen esitettyä tekstiä. Esitys voi olla runollisen muodon lisäksi teatraalista tai kerronnallista. Esityksissä voidaan myös käyttää musiikkitaustoja.
– Omassa runoudessani hyödynnän spoken wordin, räpin ja puhemusiikin elementtejä, jotka sekoittuvat erilaisiin taustoihin ja äänimaisemiin. Tarkoituksenani on tulevaisuudessa julkaista spoken word -albumi.
Mihin kutsut lukijoita mukaan?
– Tutustumaan ja kokemaan runouden eri muotoja! Klikkaamaan runovideon linkki lopusta, ja hoksamaan, että ”Herään, taas” tuntuu kuin räntä tarttuisi pohkeisiin ja sydän katkoisi kylkiluut.
Teoksen äänimaisemasta vastaa Ilari Kallinen, videosta Ona Iivonen. Näyttelijä on Ada Lindeman.
Tästä teokseen: https://www.youtube.com/watch?v=WdcKb4KnkZw