Meri-Lapilla hyvät edellytykset teollisuusmatkailun huippukohteeksi

Ennen keväistä ravintoloiden sulkeutumista ehdittiin Kemissä pitää työpaja Sataman Krouwissa. Kuva: Lapin ammattikorkeakoulu.

Perämeren pohjukan teollinen historia on vakuuttava. Samalla se on myös osa matkailullisesti arvokkainta maakuntaa, Lappia. Teollisuusmatkailua kehitetään nyt Lapin AMKin johdolla.

Teollisuusmatkailun tuotteistamista on tehty seudulla jonkin verran jo viiden vuoden ajan. Seuraavaksi on syytä odottaa kehitysloikkaa, kun teemaa kehitetään strukturoidusti osana ammattikorkeakoulun matkailualan sekä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa.

Monipuolisuutta matkailuun

Lapin matkailua halutaan kaiken kaikkiaan monipuolistaa. Teollisuusmatkailun näkökulman mukaan ottaminen matkailubisnekseen laajentaa Meri-Lapin alueen kokonaistaloutta ja tuo ennen kaikkea uutta sisältöä ympärivuotiseen matkailubrändiin. Onnistuminen edellyttää yritysten ja muiden toimijoiden verkostoitumista yli toimialojen.

Kehittämistyön mahdollistaa Lapin liiton EAKR-rahoittama Teollisuusmatkailun konseptointihanke. Helmikuisessa työpajassa 26 paikallista toimijaa matkailuyrittäjien lisäksi oli mukana mm. alueen historiallisista museoista, perinne- ja matkailuyhdistyksistä ja kehitysyhtiöistä. Työpajan tuloksissa nousi esille useita teemoja, joista vahvimmin kulttuuriperintö, kiertotalous ja elintarviketeollisuus.

Teollisuusmatkailun konseptointihanke

Teollisuusmatkailun konseptointihankkeessa tuotetaan Meri-Lapin alueelle teollisuusmatkailun konsepteja yhdessä alueen matkailuyritysten, teollisuuden ja sidosryhmien kanssa. Kehittämistyön tuloksena yritykset saavat työkaluja oman liiketoimintansa kehittämiseen. Hankkeen päätoteuttaja on Lapin ammattikorkeakoulu yhteistyökumppaneinaan Digipolis Oy, Lapin yliopisto ja Kemin kaupunki.