Kuningasrapua ja kestävää kehitystä Kittilässä

Kuningasravut Kittilään saadaan Pohjois-Norjasta. Kuva: King Crab House.

Suomen pisimpään Michelin-tähtensä säilyttäneen ravintola Demon ravintoloitsijan Tommi Tuomisen ja keittiömestari Heikki Kivimäen oli tarkoitus kokata Levin King Crab Housessa illallista maaliskuun lopulla. Keittiömestareita kiinnostaa Levillä huippulaatuinen ja Suomessa harvinaisempi raaka-aine kuningasrapu.

Kuvassa kuningasrapu Levin King Crab Housen akvaariossa. Kuva: King Crab House.

King Crab Housen käyttämä kuningasrapu on pyydetty Barentsinmereltä Pohjois-Norjasta. Neuvostoliiton 60 vuotta sitten pohjoiseen tuoma vieraslaji on vallannut elintilaa alkuperäiseltä lajistolta. Kuningasravun pyynti on siis myös ympäristöteko.

– Korkealaatuisen, kestävää kehitystä tukevan raaka-aineen kanssa työskentely herättää aina mielenkiinnon, kertoo Tommi Tuominen.

13 vuotta Michelin-tähteä

Tommi Tuominen on tunnettu paitsi 13 vuotta Michelin-tähtensä säilyttäneestä ravintola Demosta myös muun muassa ravintola Ultimasta, Finnjävelistä ja lukuisista tv-ohjelmista.

Heikki Kivimäki on työskennellyt Demossa 10-vuotta. Vanhaa koulukuntaa edustava keittiömestari ei turhia pehmoile ja on kokkaillut aiemmin muun muassa Ranskassa ja Ruotsissa. Heikki mainitsee yhdeksi suosikki raaka-aineistaan lakritsin, jota voi lisätä myös kuningasravun maustamiseen.

Lähiruokaa Levillä

Leviltä katsottuna kuningasrapu on lähiruokaa ja King Crab House on ollut edelläkävijä ravun jalostamisessa korkealuokkaiseksi ravintolaelämykseksi. Käyttöön on vuosien kehitystyön tuloksena saatu koko rapu saksista pyrstöön ja teurasjätteen määrä on nykyään minimaalinen. Kuningasravun liha on pehmeää ja maukasta.

– Pyrstön kokkaaminen lautaselle saakka kestää noin 10 tuntia mutta makuelämys on kaiken vaivan arvoinen, kertoo ravintolan keittiöpäällikkö Jouni Laitila.

Kuvassa Jouni Laitita asettelee kuningasrapuannosta lautasella. Kuva: King Crab House.

 

WWF suosittelee kuningasravun pyyntiä Pohjois-Norjassa ja pyynnin ansiosta ravun leviäminen onkin saatu hidastumaan. Siitä huolimatta eteläisimmät havainnot tulevat nykyään Lofooteilta.

King Crab Housessa kuningasrapua on ravintolan seitsemänvuotisen historian aikana myyty yli 20 tonnia.