Kauhua Kantokadulla

14.11.2023

Pala kurkussa odottelin, mitä Ilkka Metsälä tällä toisella Rovaniemelle sijoittuvalla dekkarillaan haluaa tuoda esiin. Aiempi kirja, Taakka, vei lukijan tutuille kujille ja nurkille pitkin kaupunkia ja vetäisi mukaansa soljuvaan jännitystarinaan. Oli armollisempi lukijakokemus se, toisin kuin tämä vasta ilmestynyt Tuska. Nimensä veroinen tiiliskivi kirjaksi.

Lukemisessa on nikottelemista jo alkurepliikeistä lähtien. En suosittele lukemisen aloittamista yöpuulle lähdettäessä, vaan tekstiin perehtyminen kannattaa aloittaa tukevasti nojatuolista käsin, kädet tiukasti kirjan kansista kiinni pitäen. Vauhti kiihtyy muutamalla alkupään sivulla sellaiseen sinfoniaan, että tuntuu kuin lumet varisisivat lähikoivusta.

Kaupungin historia lienee vanhemmille kauppalan ja kaupungin asukkaille sen verran tuttu, että yhtymäkohtien ja juonen sitominen tähän päivään saattaa tuntua jopa ahdistavalta. Paha maailma, se ei ole kaukana. Metsälä on penkonut sotahistoriaa tarkasti ja nopeatempoista tämän päivän uutisvilinää sellaiseksi komboksi, että ei tästä heikompihermoisille lukusuositusta voi antaa. Mutta niille, jotka seuraavat telkkarin skandinaavisia hyytäviä jännäreitä, sellaisella mielenlaadulla 440 sivua saattaa hujahtaa vauhdilla.

Kantokatu, Kaartotie, punainen tupa. Piipahdus Saarenkylän maisemiin ja jokivarteen ovat kepeintä osaa paikoin hyytävässä tekstissä ja juonikäänteissä. Ja hyvänen aika, aseman suunnalla eikä varsinkaan kauempana ratapihan takana kannata pyöriä iltalenkillä, ainakaan koiraihmisten. Ne maisemat ja hiekkatiet voivat houkuttaa Jääskeläisen alueelle sen pahimpiin syövereihin. Aina kirjan kannen kuvaa meleeraavan rakennuksen nurkille.

Eurooppalaisia kun ollaan, niin Rovaniemi on aivan pienen matkan päässä ytimestä. Yhtymäkohdat löytyvät pikkuhiljaa ja kirjan hahmoille syntyy sukurasitusta kylliksi. Homman hoitaa viimein kotiin Martti, poliisimies.

Tähän päivään liittyy paljon uhkia, pelkoja, stereotypioita, luokittelua ja monenmoista sairautta. Näistä teemoista nyörit punoi yhteen Metsälä. Enempää ei ole syytä paljastaa. Mutta tuskaa, sitä taatusti saa.

Metsälä, Ilkka 2023. Tuska. AtrainNord.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto