Fatma haastaa urheilun asenteita

Fatma vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Rovaniemellä ja aloitti nyrkkeilyharrastuksen Rovaniemen Reippaassa. Kuva: kuvakaappaus Fatmasta kertovan dokumentin julisteesta.

Kun Rovaniemellä lapsena ja nuorena asunut Fatma Hazidajeh aloitti rakkaan harrastuksen, nyrkkeilyn, hänen perheensä antoi hänelle kaiken tukensa. Nyrkkeilijän ura eteni perheen muutettua Helsinkiin. Nyt sairaanhoitajana työskentelevä Fatma on nyrkkeilystä tauolla. Hän huomasi uran edetessä tulevansa väärin kohdelluksi. Epäoikeudenmukaisuutta, asenteellisuutta ja syrjiviä käytäntöjä, niitä hänen urheilijaurallaan on riittänyt.

Rovaniemi näyttäytyy Fatmalle kaupunkina, jonne pakolaisena Afganistanista Iranin ja Turkin kautta Suomeen päätynyt perhe tuli hyvin kohdelluksi. Oli rauhaa ja turvaa. Kotoutuminen eteni pikkuhiljaa, suomen kieli tarttui ja opinnot etenivät. Parhaiten nyrkkeilijän taivalta avitti Rovaniemen Reippaan Osmo Pähti. Kiitosta saavat myös Moninet ja Arktiset maahanmuuttajat AMA työstä kotoutumisen tukena.

Juliet Bethan Gilmartinin dokumentti Fatmasta ja hänen perheestään, urastaan ja urheilun syrjivistä käytännöistä nähdään perjantaina 19. tammikuuta kello 15-17 Lapin yliopiston elokuvateatterissa, Mauri-salissa  F-siivessä, F1027. Näytökseen pääsy on ilmainen.

Riitta Kemppainen-Koivisto