Sodankylässä osallistuvaa budjetointia

Esteetön liikkuminen lisääntyy Sodankylässä lahjoitusvarojen turvin. Kuva: ​Pyhä-Luosto Matkailuyhdistys ry.

Lions Club Sodankylä lahjoitti viime syksynä kuntalaisten hyvinvointiin 20 000 euroa. Tuolla summalla kokeiltiin ensimmäistä kertaa osallistuvaa budjetointia eli kysyttiin kuntalaisilta, mihin tuo summa tulisi käyttää. Näin raha ohjattiin oikeaan kohteeseen kuntalaisten avulla niin, että kuntalaiset otettiin mukaan pohtimaan, mihin yhteisiä varoja tulisi käyttää.

Äänestämällä eteenpäin

Sodankylässä osallistuvaa budjetointia toteutettiin äänestyksellä. Kunta julkaisi kaksi eri kohdetta, mihin lahjoitusrahat voitaisiin ohjata. Kuntalaiset äänestivät kunnan kotisivulla ja kirjastossa viime vuoden marraskuussa siitä, kumpi näistä kohteista tulisi valita.

Kaksi vaihtoehtoa

Ideat ehdokkaiksi saatiin kuntalaisaloitteista ja kuntastrategiatyön yhteydessä toteutetuista kuntalaisten työpajoista. Idean tuli palvella mahdollisimman monia ja eri-ikäisiä kuntalaisia ja niin, että ne voidaan toteuttaa kesän 2020 aikana.

Vaihtoehdoiksi valikoituivat Jeesiöjoen saaren esteetön kalastuspaikka ja Vuotturaipan ulkoliikunta-alueen kuntosalivälineet. Voittajaksi valikoitui Jeesiöjoen saaren esteetön kalastuspaikka ja voittajakohde julkaistiin Sodankylän joulunavaustapahtumassa.

Esteetön kalastuspaikka tulossa

Vuonna 2017 Sodankylän Invalidiyhdistys teki aloitteen esteettömästä kalastuspaikasta, johon pääsisi myös rullatuolilla ja inva-mopolla. Lahjoituksen turvin esteetön kalastus- ja retkeilypaikka rakennetaan Jeesiöjoessa olevaan pieneen saareen, joka sijaitsee liikuntahallin edustalla. Saareen tulee kävelysilta ja saaren ympärille esteettömät pitkospuut. Jatkossa saareen on tarkoitus päästä myös rullatuolin ja lastenrattaiden kanssa.

Toinen vaihtoehto rahan käytölle olisi ollut Sodankylän Vuotturaipalla oleva liikuntakenttä, johon Sodankylän kunta on hankkinut ulkoliikuntavälineitä. Toiveeksi jäi vielä kentälle rakennettava monipuolisempi ulkokuntosali, joka olisi vapaasti kaikkien kuntalaisten käytössä. Ulkokuntosaliin tarvittaisiin laitteita, jotka ovat soveltuvia kaikenikäisille kuntalaisille, myös seniori-ikäisille. Toivottavasti joskus tämäkin hyvä hanke pääsisi eteenpäin ja innostaisi kuntalaisia liikkumaan luonnossa.