Lappilaisella kulttuurilehti Jängällä on merkkivuosi.
Kun syksyllä 2005 ilmestyi lehden ensimmäinen numero, silloinen päätoimittaja Jonna Pulkkinen kirjoitti perusteluja lehden tarpeellisuudesta. Perusajatuksena oli tuoda esiin Lappia, jossa on etelän kaupunkeihin verrattuna vielä voimissaan omintakeinen elämäntyyli ja -tapa johtuen luonnon läheisyydestä ja paikkakuntien pienuudesta. Jonna kirjoitti: ”Jänkä perustettiin, koska Lapista ja Lapin ihmisistä kirjoitetaan mielestämme liikaa muiden kuin Lapin ihmisten näkökulmasta. Emme kuitenkaan elä emmekä halua elää umpiossa, kuka hyvänsä on tervetullut keskustelemaan. Terve tinka on hyväksi.”
Lapin kulttuurista monipuolisesti
Jänkä on pitänyt alusta lähtien päätetyn linjan. Lehti keskittyy Lapin monipuoliseen kulttuuriin ja kertoo lappilaisesta elämäntavasta. Tekijät ovat lappilaisia tai lappilaislähtöisiä. Jänkään kelpaavat jutut liippaavat Lappia tai pohjoista aluetta tavalla tai toisella. Vuosikymmenien kuluessa täältä on muuttanut kymmeniä tuhansia ihmisiä Etelä-Suomeen ja Ruotsiin. Monilla heistä on Lappi sydämessä edelleen.
Kaksi numeroa vuodessa
Jänkä-lehden resurssit ovat pienet. Se ilmestyy kahdesti vuodessa, ja toinen numeroista on kaksoisnumero.
Koska Jänkä viettää 15-vuotissynttäreitään, kevään numerossa saavat tilaa tämän päivän nuoret: Liisa Ahava kertoo elämästä Orajärvellä, Ville Aikio lähettää räppiä Oulusta ja nuoret arvioivat kirjallisuutta. Tutkijat kertovat valtakunnallisesta Taidetestaus-projektista, jossa koko maan kahdeksasluokkalaisia usutetaan taiteen kimppuun. Essi Kaunisvaara ja Elisa Pelkonen kertovat Taidetestaus-kokemuksestaan Särestöniemi-museolla. Elokuvaohjaaja Miia Tervon haastattelusta käy selväksi, että myös Lapin nuorille on mahdollista nousta vaikkapa elokuvamaailman huipulle.
Kaikki ovat olleet nuoria joskus. Neljä eri puolilla Lappia elänyttä muinaisnuorta kertoo, kuinka rajua teinielämä oli viime vuosisadan puolella.
Tutustu Jänkä-lehteen osoitteessa www.janka.fi Sieltä löytyvät yhteystiedot, tekijät ja myyntipaikat.