Saisiko olla 5000 kananmunaa, kiitos!

Rovaniemen lähiruokarengas Reko välittää kuluttajille lähellä tuotettua ja leivottua kaksi kertaa kuukaudessa. Kuva: Intisar Mushaileh.

Lähiruokaa tarjoava REKO ruokarinki Rovaniemellä on vapaamuotoinen tuottajien yhteisö. Tarkoitus on tehdä tunnetuksi maaseudun tuotteita ja tuoda niitä tarjolle Facebook-ryhmän kautta.

Noutopaikka on parkkialue, jonne joka toinen torstai kokoontuu autoja, joiden uumenista purkautuu tuotteita. Herkut on tilattu somen kautta etukäteen ja ne noudetaan tunnin aikana. Maksu hoituu tuottajan kanssa lähimaksuna tai etukäteen sovitulla tavalla.

Munia Ylitorniolta ja Kuortaneelta

Ensi torstaina 7.5. pääsee noutamaan ylitorniolaisen kanalan tuoreita lähikananmunia 30 munan kennoissa. Kangaskosken kanala on Ylitornion Mellakoskella toimiva tuhannen kanan pienkanala. Siellä kanat elävät vapaana kanalassa, jossa lattialla on kuivikkeena kuivaheinää ja kutterinpurua. Tilauksia on tehty liki 100, eli 3000 munaa vaihtaa kotia lähiruokatuottajien torilla Rovaniemen elintarviketalon pihalta Pöykkölässä kello 17.30-18.30. Tarjolla on myös perunoita, ainakin 12 pussia 2,5 kilon puikulaperunapussia vaihtaa torstaina omistajaa.

Munia saa myös toiselta tuottajalta. Kuortanelainen Varpun Luomukanala tulee uutena tuottajana mukaan lähiruokarinkiin. Perheyritys on toiminut vuodesta 2002 alkaen ja keskittyy luomutuotantoon. Torstain 70 kennoa kananmunia siirtyy Kuortaneelta Rovaniemelle.

Lihaa ja hunajaa

Hannu Kivilahti tarjoaa Rovaniemen REKO lähiruokaringissä poroa passeleissa paketeissa itä-Lapista, käristys ja jauheliha tuntuvat menevän kaupaksi. Juoksevaa Lapinhunajaa saa Annelin Yrtit ja Karkit -liikkeestä erikokoisissa pakkauksissa. Mukana on vaivattua hunajaa, juoksevaa hunajaa ja inkiväärillä maustettua.

Gluteenittomia piirakoita

Tilaamaan pääsee myös minttufetapiirakoita, pinaattipiirakoita ja leivonnaisia. Leipoja kertoo, että minttufetapiirakat sisältävät fetajuustoa, minttua ja mausteita. Pinaattipiirakoissa käytetään pinaattia, oliiviöljyä, sipulia, sitruunamehua ja mausteita. Piirakat eivät sisällä kananmunaa ja tehdään vehnäjauhoihin. Leivonnaiset sisältävät mannasuurimoita, maitoa, leivinjauhetta, siirappia, ruusuvettä, voita sekä kookoshiutaleita. Koristeluun käytetään myös perinteisesti pähkinöitä, mutta voi ilmoittaa, jos niitä ei halua. Tuotteet ovat saatavilla myös gluteenittomina.

Toiveena paljon erilaista nautittavaa

Kaupaksi kävisi luomuinkivääri ja valkosipuli. Monet kaipaavat kalaa lähivesistä, luomujauhoja, hirven lihaa, lampaan maitoa, karitsaa, linnuille sopivaa läskiä, palasaippuaa tiskaamiseen ja mesimarjoja. Mutta mistä näille löytyisi tuottajia? Onko Lapissa tarve lisätä lähiruoan tarjontaa ja löytävätkö kuluttajat Facebookin kautta tälle myyntialustalle?

Kuin kaupassa kävisi

Rekotoiminta rinnastetaan kaupassa käymiseen. Ulkona tapahtuva kahden osapuolen välinen kaupantekotilanne on kaupassa käyntiä vähäriskisempää. Rekon toimintaan ei saa tulla kipeänä tai oireisena, kädet on pestävä ennen jakoon lähtemistä ja kotiin tultua, käsidesi on oltava käytössä ennen ja jälkeen jaon molemmilla osapuolilla. Asiakas ei koske tuottajaan tai tuottajan tavaroihin. Tuotteet siirtyvät tuottajalta asiakkaalle ilman kontaktia.

Lasku tulee sähköpostiin tai suositeltua on maksu pankkikortilla vilauttamalla, MobilePaylla. Maksupäätteeseen ei kosketa eikä paperisia laskuja tehdä eikä mieluusti käteisellä makseta.

Tuottajat sijoittuvat jakopaikkaan etäälle toisistaan. Asiakkaita pyydetään jonottamaan ja liikkumaan siten, etteivät ole kolmea metriä lähempänä toisiaan.

Mitähän sitä voisi itse tilata ja käydä hakemassa?

Tästä linkistä pääset tilaamaan ja tutustumaan tuotteisiin: https://www.facebook.com/groups/RovaniemenReko/