Lapin autokanta ikääntyy

Vahva käsitys on, että kotimaan matkailu tulee lisääntymään tulevana kesänä. Lapin teillä liikkuu entuudestaan iäkästä autokantaa. Lappiin tulijoiden joukossa on yhä enemmän matkailuautojilla liikkuvia. Kuva: Petri Teppo/Lapin materiaalipankki.

Tänä vuonna on henkilö- ja pakettiautoja rekisteröity vähemmän kuin viime vuonna. Osasyynä on se, että viime joulukuussa otettiin historiallisen paljon autoja rekisteriin. Autoja myös tilattiin alkuvuonna aiempaa vähemmän.

Henkilöautoja otettiin alkuvuonna rekisteriin liki 11 000 ja pakettiautoja noin 1300. Uusia kuorma-autoja tuli alkuvuonna käyttöön 365, hieman enemmän kuin vuotta aiemmin.

Etenkin pienillä alle 6 tonnin kuorma-autoilla on ollut kysyntää. Niitä rekisteröitiin paljon, yhteensä 78, kasvua 13 % edellisvuoteen. Ensirekisteriin päätyi myös keskikokoisia 6–16 tonnin kuorma-autoja 24, joka on 33,3 % aiempaa enemmän. Sen sijaan linja-autoja ensirekisteröitiin vain 34, joka on 27,7 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Uusien autojen rinnalla autot ikääntyvät, etenkin Itä-Suomessa ja Lapissa.

Henkilöauton keski-ikä 12,2 vuotta

Henkilöautokanta ikääntyi viime vuosikymmenellä lähes kahdella vuodella. Tämä kertoo autokannan huolestuttavasta ikääntymiskehityksestä. Henkilöautokannan keski-ikä oli viime vuonna noin 12,2 vuotta, romutettavien 21 vuotta. Lapissa ajetaan keskimäärin 13,5 vuotta vanhoilla autoilla, kun Uudellamaalla 10 vuotta vanhemmat kulkuåelit joutavat vaihtoon.

Kuorma-autojen keski-ikä on nyt 13,9 vuotta, pakettiautojen 12,8 vuotta ja linja-autojen 11,7 vuotta.

Matkailuautojen määrä isossa kasvussa

Tämän kevään trendi on ollut kasvava matkailuautojen määrä. Kasvua edellisvuoteen oli maaliskuussa uusien matkailuautojen osalta 23,6%, vanhojen matkailuautojen määrä kasvoi 18,6%. Uusia matkailuautoja liikkuu tänä kesänä teillä 171 ja käytettyjä 713.