Leskenlehtijahti käynnistyy

Kevään merkki monen pihamaalla ja tien reunustalla on leskenlehti. Kuva: Antti Salovaara.

Kevät tulee yhtä varmasti kuin ensimmäiset leskenlehdet. Hieman viileät säät ovat olleet harmillisena esteenä, jotta noita keltapalleroita olisi päässyt pohjoisessa vielä havaitsemaan.

Liikkeellä ovat olleet jo monet muut tutut kevään tuojat; kekomuurahaiset, töyhtöhyyppä, laulujoutsenet, kottaraiset, kiurut. Sinivuokkoja ja erityisesti leskenlehtiä ilmaantuu heti, kun päästään lämpimimpiin keleihin. Leskenlehti on tunnetusti yksi varhaisimmista kevään merkeistä, sillä se kehittää kukka-aiheet jo syksyllä. Se ei siis tarvitse kovin paljoa valoa ja lämpöä aloittaakseen kukintaansa.

Lajihavaintoja tehty pitkin Lappia

Yöpakkaset eivät ole olleet esteenä kevään etenemiselle pohjoisessa, vaan keväisistä lajihavainnoista on saanut nauttia jo eteläisemmässä osassa Lappia.

Lapissa bongattiin kiitettävä määrä muutamia tunnetuimpia keväisiä lajeja. Peippo, kurki ja kekomuurahainen ovat ilmaantuneet Kemijärvenkin korkeudelle. Nokkosperhosia taas on nähty lentelevän Sodankylässä.

Ensihavaintoja eri lajeista on alkanut tulla enemmän ja aiemmin harvalukuiset lajit ovat yleistyneet kovalla tahdilla. Tämä näkyy etenkin kasveissa, sillä ei tarvita kuin pari lämpimämpää aurinkoista päivää ja kasvien kesävalmistelut etenevät huimasti.

Lintujen paluumuutto vilkastunut

Monien lintujen paluumuutto on myös vilkastunut. Suuria määriä havaintoja on tehty erityisesti kurjista, naurulokeista, peipoista, punakylkirastaista ja västäräkeistä. Töyhtöhyypänkin yksilömäärien huomiot kasvoivat kiitettävästi ja näyttäisi siltä, että ne ovat muuttaneet Etelä-Lappiin asti. Töyhtöhyyppä voi herkästi lähteä takatalvea karkuun, mutta ainakin nyt näyttää siltä, että se on ollut varsin tyytyväinen Pohjois-Suomenkin oloihin.

Perhosten on nähty lentelevän yhä enemmän ja esimerkiksi koivutyttöperhosten määrä on kasvanut. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on 9.-10.5. Liekö silloin vielä enemmän perhosia liikenteessä?

Seuraa kevään tuloa

Luontoliiton Kevätseuranta-viikonloppuina päästään muodostamaan kattava kuva Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Havaintoja voi antaa koska vain ja aina kun jotain uutta tulee vastaan. Kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu 6. – 7.kesäkuuta saakka. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Kaikki havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi