Väkeä houkutellaan jokivarsille onkimaan lauantaina 23. toukokuuta. Samalla on hyvää aikaa tutustua oman asuinympäristön lähikalastuspaikkoihin ja oppia jokamiehenoikeuksia. Niihin kuuluu muun muassa se, että onkiminen on ilmaista eikä onkimiseen tarvitse hankkia erillistä kalastuslupaa.
Mukava oma, oman perheen tai pienen kaveriporukan onkipäivä syntyy ensisijaisesti iloisesta mielestä, jonka hyvä paikkavalinta, kunnossa olevat varusteet sekä mieluisat eväät kruunaavat.
Helppoa kuin -onkiminen
Tavallinen onkivapa on mainio ja varmatoiminen ensimmäinen kalastusväline, jonka voi helposti hankkia isommista marketeista tai kalastustarvikeliikkeistä. Vavan kärkeen kiinnitetään onkilaite, eli kohon, siiman, painon ja koukun muodostama kokonaisuus.
Älä käytä tai osta perinteistä puna-valkokoholla varustettua onkilaitetta, vaan valitse moderni onkilaite, jossa on sulavalinjainen koho, hieman ohuempi siima, riittävästi painoja sekä sopivan pieni ja terävä koukku. Tällaisella onkilaitteella saat paremmin kalaa ja onkiminen sujuu mukavasti.
Sillat ja laiturit tutuksi
Hyviä onkipaikkoja ovat ympäristöstään erottuvat alueet. Tällaisia ovat esimerkiksi silta-aukot ja niiden läheisyydet, laiturit, ruovikkojen ja kaislikoiden reunat sekä muuta aluetta hieman syvemmät tai matalammat kohdat.
Älä piilota koukun kärkeä syötin sisään, vaan jätä se näkyviin. Näin kala tarttuu paremmin kiinni, kun koukun kärjen ei tarvitse ensin lävistää syöttiä.
Pienten lasten kanssa ongelle suunnatessa aikuisen tulee jättää oma kalastuksensa vähemmälle ja keskittyä lapsen opastamiseen, kannustamiseen ja viihdyttämiseen. Aikuisen tehtävä on antaa kiitosta ja kehuja. Kalaan lähdetään lasten ehdoilla, ilman pakkoa ja riittävän lyhyeksi ajaksi. Ensimmäiselle kalastusreissulle puoli tuntia on sopiva pituus. Kun lapsi kyllästyy, on aika lähteä pois. Näin säilytetään ”kalastamisen nälkä”. Aikuisen on hyvä muistaa, että pienikin saalis on iloitsemisen arvoinen.
Pieniä ohjeita lisää
* Lähde kalaan vain terveenä. Jos tunnet itsesi yhtään kipeäksi, tai perheessäsi sairastetaan, jää kotiin.
* Kalasta nyt asuinalueesi lähivesillä tai mökillä. Matkustamisen aika on myöhemmin.
* Kalasta yksin tai perheen kera ja muista pitää turvaväli muihin ulkoilijoihin ja kalastajiin, vähintään kaksi metriä.
* Muista aina alamitat ja ota vain sen verran kaloja kuin tarvitset.
* Älä roskaa vaan muista: mitä luontoon viet, sen sieltä myös pois tuot.