Aavasaksa kuvauksellinen luontokohde

Aavasaksan maisemat lumoavat. Eräopas ja luontokuvaaja Eeva Mäkinen on valinnut kohteen yhdeksi kuvauksellisimmista paikoista Lapissa. Kuva: Eeva Mäkinen

Luonnossa liikkuminen ja vaeltaminen kiinnostavat suomalaisia ja moni haluaakin ikuistaa näkemänsä kauniin luontokohteen. Tämän tietää myös luontokuvaaja ja eräopas Eeva Mäkinen, joka on erikoistunut valokuvaamaan nimenomaan kotimaan luontokohteita.

Mäkinen kokosi viime syksynä listan, joka sisältää viisi vielä tuntematonta, mutta sitäkin sykähdyttävämpää suomalaista luontokohdetta osana Huawein Euroopan laajuista Undiscovered-kampanjaa. Mäkinen kuvasi kaikki kohteet Huawei P30 Pro -älypuhelimella. Mukaan joukkoon mahtui yksi kohde Lapista, Aavasaksa.

Jyrkkä nähtävyys
Aavasaksa on Tornionjoen varrella, lähellä Ylitorniota ja siten Suomen ja Ruotsin rajaa sijaitseva vaara. Aavasaksa on tunnettu vanhoista lakimetsistään ja huuhtoutuneista kallioista ja kivikoistaan. Vaikka Lapin tuntureihin verrattuna Aavasaksa ei ole kovinkaan korkea, on se jyrkkyytensä takia hieno näköalapaikka. Aavasaksalla on myös ulkoilureittejä moneen makuun – lyhin luontopolku on 400 metrin ja pisin vaellusreitti puolestaan noin 50 kilometrin mittainen.

Tiesitkö, että Aavasaksan laelta löytyy lähes 140 vuoden ikäinen, Keisarinmaja-niminen matkailumaja?

Riitta Kemppainen-Koivisto