Rautulammella väliaikainen suoja kulkijoille

Maisemat Rautulammella Urho Kekkosen puistossa kutsuvat vaeltajia. Kuva: Pirjo Rautiainen.

Viime vuonna Urho Kekkosen kansallispuistossa tuhoutui tulipalossa suosittu Rautulammen päivätupa. Sen tilalle saatiin väliaikainen kankainen sääsuoja, jonka alla kelpaa retkeilijöiden kuivatella ja levätä.

Puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi opastaa kävijöitä, jotta retkeily sujuisi mallikkaasti, eikä tuhoja enää tulisi.

– Antakaa tälle ruskealle kuplalle mahdollisuus vastaanottaa teidät siipiensä tai kankaidensa suojaan. Sisälle on asennettu lämmönlähteeksi pieni hohtavakylkinen kamina. Sisältä löytyy pölkkyjä istuimiksi, vieraskirja, vesisanko ja puulaatikko. Turvana on myös jauhesammutin, mutta toivottavasti sen käytölle ei tule koskaan tarvetta. Käsitelläänhän tulta aina varoen!

 

Rautulammen väliaikainen sääsuoja. Kuva: Ari Kukkala.

 

Suojaa säältä

Ihan sääsuojan vieressä on liiteri ja käymälä. Iso sekajäteastia on myös.

– Mutta eihän sille oikeastaan käyttöä ole, kun kaikkihan me tuomme omat roskamme maastosta pois, eikö niin?

Keväthiihtosesonki koki pienen kolauksen, mutta jatkossa kansallispuistoihin ja luonnonpuistoihin odotetaan kasvavaa kävijämäärää. Väliaikaisratkaisuna kankainen suoja ei oikeaa tupaa korvaa, mutta tarjoaa kuitenkin suojaa. Metsähallituksen Luontopalvelut pohtivat parhaillaan, millainen Rautulammen pysyväisratkaisu saadaan aikaiseksi.

Kävijöiden toiveet huomioon

Uusista retkeilyrakenteista kysyttiin toiveita kävijöiltä. Kyselyn vastauksissa korostui rakkaus perinteiseen retkeilyrakentamiseen, mutta myös toiveita uudenlaisista ratkaisuista saatiin. Pääsiäisestä huhtikuun loppuun asti avoinna olleeseen kyselyyn saatiin yli 600 vastausta.

Vastauksissa korostui mieltymys perinteiseen retkeilyrakentamiseen. Suurin osa toivoi perinteistä autio- ja/tai varaustupaa perinteisine yhteislavereineen. Pienempi osa vastaajista halusi uudenlaista rakentamista ja palveluja, kuten maksullista majoitusrakennusta, jossa olisi erillisiä pienempiä huoneita tai tupaisäntiä/emäntiä ja valmiin ruuan ostomahdollisuutta.

Muutenkin toiveet olivat maltillisia – erillinen ruuanlaittopaikka, hyvä kamina, suuri tuulikaappi, merkitty telttailupaikka, helposti siivottavat pinnat, kunnon polttopuulaatikko, aurinkokenno. Tosin olipa toiveissa myös vuokrattava paljukin.

Reunaehdot suunnittelulle

Rautulampi on erittäin suosittu päiväretkikohde niin kesällä kuin talvellakin, mutta toistuvat yöpymiset vain levähdyspaikaksi tarkoitetussa päivätuvassa osoittivat myös majoituspaikan tarpeen. Kesäretkeilijöiden tarpeet poikkeavat hiihtäjien ja päiväretkeilijöiden vaeltajien tarpeista.

Uusia rakenteita etsittäessä tarvitaan yhteen sovittelua resurssien, kansallispuiston retkeilyperinteiden, Rautulammen luontoarvojen ja maiseman, retkeilijöiden toiveiden, rakenteiden huollettavuuden, tulevaisuuden retkeilytarpeiden ja koronakevään osoittamien reunaehtojen välillä.

Varmaa on nyt jo se, että Rautulammelle tulee niin varattavaa majoitustilaa kuin avoin osakin. Rakenteiden suunnittelu aloitetaan heti, ja toiveissa on, että rakentamaan päästään jo ensi vuonna.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin kolmen yön majoituslahjakortti kahdelle hengelle Urho Kekkosen kansallispuiston varaustupiin. Voittajalle on ilmoitettu.

 

Lappilainen