Turvallista hoivaa ja hyvinvointia

Moni miettii, uskaltaako viruksen pelossa antautua hoivaavien kätten huomaan tai tilata kotiin siivousta.

Puhtaudesta huolehtiville siisteys on tärkeää, kun on kyse turvallisuudesta. Hyvällä hygienialla voidaan lisääntyviä tartuntoja vähentää, kun erilaiset pinnat pidetään puhtaana. Moni virus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut tai viruksen kantaja yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta. Tästä syystä pintojen pyyhkimistä ja käsihygieniaa on pidetty erityisesti esillä pitkin kevättä ja suojakäsineiden käyttö on lisääntynyt.

Asiakkaat huomioidaan hyvin

Rovaniemellä kehonhoitajana toimiva, kauneuden ja kehonhoidon ammattilainen Li Zhang on aina tottunut suojautumaan asianmukaisesti ja tekemään työnsä oikeilla työtavoilla.

– Suu-nenäsuojat on myös asiakkailla, kun annan hierontaa, tulihoitoa tai teen ilmakuppausta. Kasvoja hoidettaessa ei tietenkään asiakkaan kasvoilla voi olla suojaa. Vaikka työssä ei voi etäisyyttä toiseen pitää, niin hygieniasta pidetään aina hyvin huolta, selvittää Li hoitokäytäntöjään.

Kevät ja kesä ei ole juurikaan karkottanut hänen asiakkaitaan, vaan jo osittain tutuksi tullut asiakaskunta luottaa häneen ja saa apua vaivoihinsa.

– Yli 70-vuotiaat alussa peruivat varauksensa, mutta nyt alkaa varauskalenteri olemaan taas ihan normaali. Korona ei ole keskeyttänyt työtäni, mutta parin päivän paussi oli pakko pitää, kun hoitolaan vaihdettiin uudet ikkunat ja jouduin siivoamaan kaiken sen jäljiltä hiukan paremmin.

Li on mukana osuuskunnassa, kun tarvitaan koteihin siivousta. Etenkin kevät oli ikkunanpesujen ja suursiivousten aikaa. Li lähtee mukaan tiimiin, kun tarvitaan, ja nauttii kun samalla saa työkaverin, voi puhua suomea ja olla yhdessä.

Kodit puhtaiksi

Kotisiivouspalvelun kysyntä kasvoi kesää lähestyttäessä, etenkin moni toivoi ikkunan pesijää avuksi. Kun monen kodin käyttöaste on ollut täydet 100%, on siivouksen tarve ollut normaalia suurempi. Rajoitusten aikana huolta on aiheuttanut erityisesti se, voiko omaan kotiin enää turvallisesti päästää ulkopuolista. Kotisiivouksia ja muuta kodin huollon tehtäviä on voitu kuitenkin jatkaa, kun on noudatettu erityistä henkilö- ja asiakasturvallisuutta sekä epidemiasiivoukseen sopivia työtapoja.

– Usein asiakas haluaa olla siivouksen ajan pois, vaikka ulkoilemassa ja tulla sitten puhtaaseen kotiin. Näitä tilauksia on helppo ottaa vastaan ja ne hoituvat, kun saamme asuntoon avaimet ja tiedämme, minkälaista puhdistusta kaivataan, kertoo Katriina Happonen, joka välittää osuuskunnan työntekijöitä.

Jos asukas haluaa olla kotosalla, kun siivoja tulee, silloin aikaa jää myös yhdessä ololle ja jutustelulle.

– Moni haluaa olla kotosalla, kun siivotaan. On kiva kahvitella ja kysellä ihan vain kuulumisia ja kertoa omia. Tällöin on selvää, että sekä asukas että siivooja ovat terveitä, pitävät parin metrin etäisyyttä toisiinsa ja tarvittaessa käyttävät suu-nenäsuojusta. Niitä meillä on aina mukana, olen tottunut olemaan työasussa suojattuna isommastikin, selvittää Li.

Tuuleta ilma raikkaaksi

Jos on syytä epäillä, että kodin huoneilmassa on viruksia, ne poistuvat Työterveyslaitoksen uusimman ohjeistuksen mukaan 1-3 tunnin tuuletuksella. Myös kehonhoitaja tuulettaa, ennen ja jälkeen asiakaskäynnin.

– Raikas olo on sellaista, jota itsekin aina toivoo.  Ja mihinkään työhön ei mennä sairaana, eli itse pitää olla terve ja asiakkaan myös, selvittää Li.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto