Ketterä opas Lappiin tuleville

Kevyet varusteet tekevät retkeilystä aina vain helpompaa. Turhaa painoa syntyy ruokailusta, mutta siihen ohjeita saa Kevytretkeilijän oppaasta. Kuva: Teemu Saloriutta

Kun kaipaat retkelle tai vaeltamaan Suomen luontoon, valmistaudu matkaan hyvissä ajoin. Pääset hyvin luontokokemusten hakuun vähemmällä varustuksella. Muitakin hyviä neuvoja on saatavilla Kevytretkeilijän oppaasta, jonka luettuaan moni turha tavara saa jäädä kotiin ja kantotaakasta tulee kohtuullinen.

Suosittua retkeilyblogia kirjoittava Ossi Määttä kertoo kirjassaan kaiken tarvittavan varusteiden keventämisestä ja Suomen luonnossa retkeilystä.

Kevyt rinkka, kevyempi mieli

Varusteista se on kiinni. Joku luulee tarvitsevansa mukaan useat kengät, sukat, varavaatteet, pipoja ja hanskoja. Esimerkiksi ruokailuvälineet ovat raskasta mukana kannettavaa. Yöpymisvälineet teltasta makuualustaan ja makuupussiin kannetaan usein retkirinkan päällä, ja ne ne vasta painavatkin.

Opas neuvoo, että jaloissa olevat kengät ovat retkeilyn A ja O. Rinkoissa on myös valinnan varaa, sitä raskainta tekoa oleva sedältä lahjaksi parikymmentä vuotta sitten saatu kantoväline saattoi toimia interreilailla, mutta Lapin pitkille kävelyreiteille siitä ei ole. Kuivamuona on keveää ruokailtavaa ja korvaa tölkkilihapullat ja valmisruoat mennen tullen. Majoituksissa kankaat ovat keveitä, tuulen ja veden pitäviä ja alustat pumpattavissa ilmaa täyteen.

Kokeneet kertovat

Pitkien matkojen kokeneet vaeltajat Suvi Ahonen, Marinella Himari, Teemu Hartikainen ja Jouni Laaksonen kertovat oppaassa omista kokemuksistaan. Määttä toivookin, että yhä useampi lähtisi kevyin varustein ja mielin matkaan.

Määttä, Ossi,2020. Kevytretkeilijän opas. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto