Lappi Road Trip – melkein koko Lappi yhdellä reissulla

Lapin idylliä parhaimmillaan: aitoa talvea ja rauhaisaa mökkimaisemaa. Kuva: Lapin materiaalipankki/Arto Komulainen

Autoilijoille lanseerattiin kesällä oma Lappi Road Trip. Idea sopii hyvin myös talvella toteutettavaksi, sillä lomaillaanhan sitä pitkät ajat myös lumiseen aikaan. Matkaan startataan Rovaniemeltä ja edetään kohti pohjoista Ylläksen ja Levin kautta, ajellaan Sodankylän tuntumaan ja piipahdetaan Pyhä-Luostolla. Matkaa jatketaan kohti Inaria, sieltä Utsjoelle ja päädytään Suomen pohjoisimpaan paikkaan Nuorgamiin asti.

Lomaile rauhassa, varaa aikaa useampi päivä

Matkanteko on vapaa, eli vie sinne, minne auton nokka näyttää. Muutamia päiviä tarvitaan koko reissuun, tai loman voi pätkäistä pariin eri matkaan. Ajellessa tulevat taatusti tutuksi pohjoisen talvinen luonto, lappilainen kulttuuri. Kokemuksia karttuu kansainvälisesti arvostetuista majoitus- ja ruokapaikoista.

– Nyt on paras aika toteuttaa ehkä jo pitkään mielessä ollut Lapin reissu. Monelle suomalaiselle tämä voi olla once-in-the-lifetime -mahdollisuus. Nyt on aika ihastua kotimaan upeaan matkailutarjontaan, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Lähde päiväretkelle Rovaniemen kupeesta

Kun Rovaniemeä pitää tukikohtanaan, ehtii sieltä käsin päiväretken tehdä Ranuan eläinpuistoon, Auttikönkääseen, Napapiirin retkeilyalueelle tai Posion Korouomaan. Joulupukin Pajakylässä ja Joulupukin Kammarissa viihtyvää Joulupukkia voi käydä moikkaamassa ja saman tien ylittää napapiirin. Kulttuurielämyksinä kolme suosituinta kohdetta ovat museo ja tiedekeskus Arktikum, Kulttuuritalo Korundi ja Tiedekeskus Pilke.

Lappi Road Trip läpi pohjoisimman Suomen tuo moneen otteeseen mahdollisuuden nähdä poroja. Kuva: Lapin materiaalipankki/Lapland Safaris

Piipahda tapaamassa poroja ja huskyja

Vierailu poro- ja huskytilalla, ehkä ensimmäistä kertaa elämässä. Joululahjaideana on lanseerattu mahdollisuus alkaa kummiksi. Voit sitoutua ostamaan pohjoisen eläimille ruokaa pienellä summalla. Porotilan arki tulee tutuksi ja Tallitontun kotieläinpihassa voi nähdä lisäksi alpakoita.

Päivän voi viettää helposti Ounasvaaralla. Siellä on valmiina luontopolkuja kävelyretkille tai pyöräilyväelle. Keilaamaan ja uimaan pääsee Lapin Urheiluopisto Santasportiin. Kun haluaa hieman juhlistaa matkan tekoa, voi nauttia suolaisia ja makeita vohveleita Cafe & Bar 21 –ravintolassa. Kasvisruokaa tarjoaa Nabo ja rentoa tunnelmaa Roka Kitchen & Wine Bar, uusi testattava paikka on Gustav. Täysin gluteenitonta lounasta tarjoaa päiväsaikaan Cafe Rovaniemi.

Koe unohtumaton yö

Santas Hotelsin lasi-iglut ja Vaattungin Kämppäkartanon Panorama Huts edustavat hyvin mahdollisuutta, joka ei ehkä enää koskaan tule tarjolle. Mökkeilemään pääsee Ounasvaaralla tai aivan keskustan tuntumaan Ounasvaaran Lakituvilla. Luksusta arkeen saa majoittumalla hotellissa, näistä ehdolla ovat Arctic Light Hotel ja Haawe Boutique Apart Hotel. Rennompaa majoitusta tarjoavat Hostel Cafe Koti ja LAURI, jouluisia teemahuoneita Santa Claus Holiday Village ja Original Sokos Hotel Vaakuna.

Matkailukeskusten uudenlainen joulu

Lapin matkailukeskukset räätälöivät tänä vuonna uudenlaisia ohjelmapalveluita kotimaisille asiakkaille. Laskettelurinteet ja ladut Levillä, Ylläksellä, Pyhällä, Luostolla ja Saariselällä kutsuvat Lapin hämärään. Monipuolista majoitusta löytyy kaikissa lomakohteissa hotelleista lomahuoneistoihin.

Ihan sinne Suomineidon huipulle asti

Matka taittuu Sodankylän kupeeseen, josta edelleen Inariin ja Utsjoelle, aina Suomen pohjoisimpaan paikkaan Nuorgamiiin. Tälle reissulle kuuluu piipahtaminen Saariselällä ja Urho Kekkosen kansallispuistossa. Siitä sitten polkua pitkin ainakin hetken matkaa Suomen suurimman kansallispuiston, Lemmenjoen reitille.

Talviset retkeilyt ovat päiväretkiä, lyhyitä sellaisia, kaamoksen hämärässä. Inari-Saariselkä matkailualue sijaitsee alkuperäiskansamme, saamelaisten, kotiseutualueen sydämessä. Saamelaisuuden ytimeen tutustuminen onnistuu Inarin saamelaismuseo Siidassa. Ruokailemaan kutsuu vuoden 2020 ravintolaksi valittu Aanaar, perinnehotelli Kultahovin yhteydessä Juutuanjoen äärellä Inarin kirkonkylässä. Ruokalistaa kuvaa yllätyksellinen inarinsaamelaisuudesta nouseva gastronomia.

Utsjoelle ja Nuorgamiin päästyään saa sitten sanoa, että tämä Road Trip on koettu. Matkatessa on aivan varmasti tullut mieli poiketa moneen muuhun matkan varren houkuttelevaan kohteeseen. Siksi Lapista piisaa monen reissun väärtiksi.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto