Pajakylässä kurkotetaan korkealle, unelmiin asti

Napapiirin pajakylän pitkän, tutun rakennuksen yläkerrassa sijaitsee Päivi Yazaouin Loft kahvila ja sen vieressä elämyshuone, jossa voi kokea Lapin taikaa. Kuvat: Se Won Kaa/Marwon agency

Mitä tulee mieleen sanasta loft? Kenties korkeita huoneita, tiiliä ja metallia? Loft on usein puheissa, kun isojen kerrostalojen ylävinttikomerot saavat tehdä tilaa lisäneliöille ja moderneihin kattohuoneistoihin muuttaville asukkaille.
– Minulle sana Loft on täynnä toiveita ja unelmia, kertoo Joulupukin pajakylän Loft Cafen yrittäjä Päivi Yazaoui.
Hän oli pitkään haaveillut paikasta, jossa jokaisessa kupissa kahvia tai palasessa kakkua olisi ripaus taikaa. Tämä unelma toteutui 2018 ja syntyi Loft, tunnelmallinen kahvila pajakylän yläkertaan.

Kahvilan lisäksi lisää lumoa
Ensimmäisen taianomaisen kahvilavuoden jälkeen syttyi Helsingissä matkamessujen aikaan tarve luoda jotain uutta, jotain lumoavaa. Tällä kohtalokkaalla reissulla ystävien kanssa vietetyillä elämysillallisilla syttyi kipinä, joka hetken kytemisvaiheen jälkeen roihahti alkuun pieneen, hentoon liekkiin.
– Kotiin päästyäni purin ajatukseni paperille ja suunnitelma kävi aina vain selkeämmäksi. En kuitenkaan ollut vielä valmis hyppäämään tuntemattomaan, joten kypsyttelin ideaa rauhassa, muistelee epäröinnin hetkiä uuden konseptin kehittelijä.

Nyt hypätään!
Viime kevät toi kuitenkin suuren muutoksen yrittäjän arkeen.
– Päätin, että nyt on oikea hetki ”hypätä”. Palo oli muuttunut roihuksi ja suuntani oli vihdoin selvä. Tiesin, etten pysty tähän yksin, joten kokosin ympärilleni tiimin. Porukalla oli hoidettavana melkein mahdoton tehtävä, sillä kaikkien piti sitoutua luomaan kanssani ihan uusi maailma. Kaikille oli selvää, että aikaa ei ollut hukattavaksi. Kuin tontut, hiljaa ja salaa, hiippailimme Loft Cafen tiloihin joka viikko luomaan yhdessä tätä taianomaista tarinaa.

 

Kesän kehittely tuotti uudenlaisen joulun elämyksen
Pitkä kehittelyvaihe muuttui pitkin kesää täydeksi touhuksi. Haasteita matkalla riitti, kuten myös unettomia öitä. Syntyi animaatio, tarina taianomaisesta joulusta, joka on nyt kaikkien koettavissa Loft Cafen yhteydessä olevassa elämyshuoneessa pajakylän yläkerrassa. Siellä Päivi johdattaa Napapiirin kävijät kokemaan ympärivuotisesti joulun tunnelmaa.
– Tarvitsee vain avata sydämensä joulun taialle, olemaan valmis seikkailuun.
Pieni ja intiimi tila on samalla levon hetki pajakylän vierailun lomassa. Tunnelmasta pääsee kiinni leppoisasti lämpimässä nojatuolissa istuen, uutta tekniikkaa hyväksi käyttäen, satoi tai paistoi.
– Olen kiitollinen, että sain ympärilleni tiimin, joka onnistui tekemään kipinästäni roihun ja unelmastani totta. Haluan myös osoittaa lämpimän kiitoksen Business Finlandille, joka uskoi ideaani ja auttoi projektin rahoituksessa, tarjosi sen viimeisen sysäyksen kohti unelmaa.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto