Talven ajan herkutteluun Pekingin ankkaa

Käyrämön keitaan yrittäjä Lan Yu saa tarvittaessa apua ruoan laitossa mieheltään Pertti Forsströmiltä. Kuva : Pertti Forsström 

 

Kolmen päivän valmistelut vaativa 2,4 kilon painoinen kokonainen ankka valmistuu taitavissa käsissä kuuluisaksi Pekingin ankaksi. Kokkailun vaivan väärtinä syntyy kauniin ruskean rapeakuorinen, sisältä mehevä ankkapaisti. Mehevyyttä ryydittää ankan sisuksissa hautunut omena, appelsiini ja tähtianis, suola ja valkopippuri.

– Viinietikka on myös tärkeää, se pitää lihan mehevänä, selvittää pitkää valmistusprosessia Käyrämön keitaan Pertti Forsström.

Vielä kun takataskussa on salainen, itse kehitelty resepti tummanpuhuvaan makeaan kastikkeeseen, niin suosio on taattu. Käyrämön keidas on ottanut tämän Pekingin ankan valmistuksen ruokalistalleen ja tarjottavaksi pieniin juhliin ja isompiinkin kekkereihin, joihin talon tilat antavat hyvin myöten. Talven ajan herkutteluun ankka sopii myös.

Käyrämön keitaan herkut juhliin

Pekingin ankka siivutetaan ohuiksi siivuiksi, yhdestä ankasta saadaan 80-100 siivua. Siivut asetellaan varta vasten kaulitun ohkaisen vehnäleipäsen päälle, lisätään tuoretta kurkkua ja sipulia siivuina ja viimein lorautetaan ripaus herkkukastiketta ylle. Annos kääräistään omin kätösin nyytiksi ja suunnataan kohti suuta.

– Ankkaa varten täytyy tietää ruokailijoiden määrä hyvissä ajoin, sillä valmistusaika on pitkä. Ankkaa saamme tukusta Helsingistä ja näin joulun alla olemme valmistautuneet tarjoamaan tätä herkkua tilauksesta, selvittää Pertin vaimo, Käyrämön keitaan keittiöstä vastaava yrittäjä Lan Yu.

Käyrämön keitaan pöytä notkuu muustakin kuin ankasta ja tofusta. Alkuun maistuu kylmäsavulohiruusuke smetanaisella lohitahnalla ja karpalo-mustikkakastikkeella. Ankkaa tarjoillaan valmiiksi siivutettuna. Kuvat: Riitta Kemppainen-Koivisto

Kevyttä, terveellistä ja herkullista

Tofu on ankan rinnalla toinen yleinen kiinalainen ruoka, joka ei ole pelkästään kasvisruokailijoiden suosiossa.

– Meillä yhdistetään tofuun myös lihaa, vaikkapa possua, kertoo Lan.

Ankasta piisaa makua myös alkukeittoon ja siitä voi jatkaa kohti kylmää kanasalaattia, tomaatti-kananmuna paistosta ja maistuvaista munakoisoa. Pöydän antimista löytyy koko perheelle passelit tarjottavat.

– Kaikki tehdään täällä paikan päällä keittiössä talon väen voimin, varmistaa Lan, joka kantaa pöytään tarjolle jo jälkiruokaa, mansikkaista täytekakkua.

Keidas sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä ja Sodankylän suunnasta näppärästi E-4 tien varrella. 144- paikkainen ravintola tarjoaa väljää ja turvaisaa ruokailutilaa yksittäisille perheille ja työporukoille.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto