Tunturin tuuliin rakastunut mies

Ari tunturissa. Kotonaan Kittilän kairoilla, Ounasjokivarressa. Kuva: Ari Kurula

13 vuotta oppaana eri maissa ja maanosissa. Sitten veri veti takaisin kotikonnuille Kittilään opastamaan väkeä Levin lomakeitaassa. Täällä mies on lähes kaikille tuttu, pysynyt paikoillaan jo miltei 20 vuotta Suomen Levin kamaralla. Työ sujuu vilkkaalla jutun juurittajalla monella eri kielellä.

– Opas haluaa aina opetella kieliä. Turkissa varsinkin sanojen kanssa löytyy hauskaa, kertoo seitsemää kieltä sutjakkaasti puhuva Kurulan Ari Polar Star Travelista.

Peruskoulussa ammatti varmistui

– Kyllä se ysiluokalla oli, kun työ ja intohimo kohtasivat, selvittää maailmanmatkaaja.

Opinnot, harjoittelut ja työt veivät pohjoisen tuntureilta lämpimiin maihin, merten taa matkaoppaan hommiin. Rintapieltä koristaa pitkästä oppaan työurasta kertova arvokas merkki, kultainen oppaan tunnus. Kultaisella pohjalla on Suomen kartta ja yllä lukee Guide. Näitä on Suomessa vain runsaalla sadalla ammattilaisella.

Mutta nyt ollaan kaukana lämpimästä, pohjoisen matkailun kultaisessa kohteessa Levillä. Levin keskustassa saatu alkubriiffi johdattaa pikkubussin kuskin kaartamaan kohti rinnettä. Kuljettaja-opas-tarinankertoja hyppäyttää matkaajat tunturin laelle tuuleen maastoa ja maisemia ihailemaan. Kädet levittäytyvät huipulla kohti Päiviö-noidan seutuja. Tarinointi ei lopu kesken, vaan syttöä piisaa ihmeiden ihmettelijöille.

– Siellä on kotinurkat, 65 kilometrin päässä täältä työmaalta, selvittää Ari, jolle työ tuntuu olevan silkka harrastus, tapa elää.

Työmatka ei tunnu missään eikä rahalla ole enää miehelle samaa merkitystä kuin joskus nuorempana. Tärkeintä on, että oma lähipiiri voi hyvin, saisi elää onnellisena. Kunnioitus käy miehellä paikallisia jumalia, luontoa ja historiaa, kuten kotikonnuilla asustellutta Päiviötä kohtaan.

– Sitä käyn joka kesä tervehtimässä.

Pitkin Pallasta, mutkin rinteitä

Arille ovat tuttuja kaikki eteen avautuvien lähimaisemien tunturit, laaksot ja mutkat. Eläimet ja kasvit ovat hallussa, kaikki mikä Levin laajoilla ja avarilla maisemilla elää. Matkaaja saa tuhdin paketin uutta tietoa.

– Tiiättekö, mitä Levi tarkoittaa?

Ei hajuakaan. Selviää, että Levi tarkoittaa suurten vesien yhteen kertymää.

– Täällä Suomen neljänneksi suurimmassa kunnassa on vajaa 750 järveä, on siinä yhteen liittämistä.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto