Rovaniemellä avautui Eläinlääkärikeskus Kiepin päiväsairaala

Vajaa viisivuotias Porkkana-kani tarvitsi pikaista apua hammaspiikkeihinsä. Pian ruokailu taas onnistuu. Kuvat: Iiro Kerkelä


Eläinlääkärikeskus Kieppi on joka päivä auki oleva päiväsairaala, joka pystyy palvelemaan akuuttipotilaita entistä paremmin.

Klinikan johtaja eläinlääkäri Jutta Kasvin päivän ovat täyttäneet koirien ja kanien vaivat, kun Kiepin päiväsairaala Rovaniemellä on auki ensimmäistä päivää. Potilaita ovat vaivanneet muun muassa haavat, silmävaivat, hampaat ja yksi halvaantuminenkin. Esimerkiksi Porkkana-kanin pahat hammaspiikit piti hoitaa kiireellisinä, jotta syöminen onnistuu jälleen mahdollisimman nopeasti.

– Potilaita on ollut länsirajalta Ylä-Lappiin asti. Asiat ovat lähteneet käyntiin vauhdilla, mutta hallitusti, Jutta Kasvi sanoo.

Kieppi on Lapin ensimmäinen päiväsairaala, joten laajeneva leikkaustoiminta ja viikonloppujen aukiolo säästävät asiakkailta mahdollisesti matkat jopa Ouluun asti.

11-vuotias opaskoiran töistä eläköitynyt labradorinnoutaja Bim. Taustalla 2,5-vuotas labradorinnoutaja Aatu omistajansa Santeri Lahtisen kanssa.

Soittamalla aika akuuttipotilaille

11-vuotias labradorinnoutaja Bim on ollut jo vuosia eläkkeellä opaskoiran tehtävistään, mutta nyt koiran kannuskynnen katkeaminen tarvitsi eläinlääkärin huomiota. Omistaja Saana Kallatsa huomasi kynnen katkenneen iltapäivällä ja sai soittamalla ajan eläinlääkärille Kieppiin saman tien. Bimin kannuskynsi on nopeasti irrotettu ja paikattu, ja hoito-ohjeet kotiinkin ovat olleet selkeät.

– Meillä on toinenkin koira, ja tapauksia, joissa tarvitaan nopeaa hoitoa, on ehkä kolme tai neljä kertaa vuodessa. Emme ole kuitenkaan aiemmin päässeet hoitoon näin nopeasti. Päiväsairaalan avautuminen on tosi iso juttu, sillä aiemmin Rovaniemellä on ollut vain kunnan päivystys. Tämä on helpotus, Kallatsa kuvaa.

Vaikka Kiepissä hoidetaan nykyisin entistä enemmän akuuttipotilaita, Kieppiin kannattaa jatkossakin soittaa etukäteen ja sopia aikataulu. Näin vältytään myös turhalta odottamiselta eläinlääkärikeskuksen tiloissa etenkin näin korona-aikana.
– Lähtökohtaisesti yksi eläinlääkäri on varattu joka päivä akuuttipotilaille ja päiväsairaalan asiakkaille, Kasvi kertoo.

Tammikuun alusta lähtien Kieppi on auki jokaisena päivänä, myös sunnuntaisin. Tarkat aukioloajat ja yhteystiedot löytyvät Kiepin verkkosivuilta.

 

Lappilainen