Tarinoita ja kuvia Enontekiöltä

Laaja Pippovuoma Ounistunturien ympäröimänä näyttäytyy niityltä katsottuna näin kauniilta. Kuva: Kari Autto.

Enontekiön paikallishistoriaa valoitetaan tuoreessa ”Ounis – paikan henki. Ounastunturit ja Ketomellan kylä”- kirjassa. Kirjan tekijät Kari Autto ja Ilkka Vaura tapasivat aikoinaan, kun Vaura etsi mökin paikkaa Enontekiöltä. Mökki löytyi Ketomellasta Ounistuntureita vastapäätä Ounisjoen rantamilta lähes Kari Autton kotitalon naapurista. Miehet ovat tehneet vuosien varrella yhteisiä retkiä ja tallentaneet yhdessä tietoa alueen menneisyydestä.

Nyt kirjan kansiin pääsivät tarinat syrjäkylän elämästä ja historiasta nykyisen Pallas-Ylläksen kansallispuiston kupeessa. Lukijalle selviää muun muassa, miksi vuosina 1894-1910 alueelle rakennettu 83 kilometriä pitkä poroaita muuttui paikallisten suussa Kuolemanaidaksi tai Veriaidaksi. Lapin luonnossa liikkuvat saavat tietoa siitä, millaisia muutoksia tuntureiden kupeessa on vuosikymmenten saatossa tapahtunut.

Kirja on saatavilla mm. Hetan, Pallaksen ja Ylläksen luontokeskuksissa sekä Siidassa.

Teoksen valokuvista suurin osa on Kari Autton vuosien aikana ottamia maisemakuvia Ounistunturien alueesta, kasveista ja eläimistä.

 

Lappilainen