Kulttuurit kohtaavat Saamenmaalla

Holmberg, Niillas. 2021. Halla Helle. Gummerus. Kuva: Marek Sabogal

 

Kun suomalainen papin poika muuttaa Saamenmaalle Utsjoelle, joutuu saamelainen kirjailija asettumaan toiseen asemaan, suomalaisen nahkoihin. Koko kroppa joutuu tuntemaan, millaista olisi olla joku muu, kuin miksi on syntynyt. Ja osaisiko sitä katsoa eloa aivan toisenlaisesta vinkkelistä.

Halla Helle on kirjan päähenkilö, taiteilijasielu, joka jättää taakseen entisen elämänsä ja asettuu tunturiin asumaan. Papin poika ja taiteilija löytävät yhteyden, joka liittyy uniin ja niiden tulkintaan. Molempien kulttuurien ymmärrys toisesta tulee näkyväksi ja symbolit saavat uusia merkityksiä.

– Tätä romaania kirjoittaessani pyrin välttämään suoraa vastakkainasettelua alkuperäiskansan ja valtaväestön välillä. Kirjoitusprosessin aikana minulle kirkastui, että kaikki ristiriidat eivät ole välttämättä pahasta vaan ristiriitaisuus on oikeastaan elämän ehto, Holmberg toteaa.

Niillas Holmberg on saamelainen runoilija, muusikko ja kulttuuri- ja ympäristöaktivisti, joka asuu synnyinseudullaan Utsjoella. Hän yhdistää omintakeisesti runonlausuntaa joikuun ja lauluun ja esiintyy eri kokoonpanoissa. Holmberg sai Kirsi Kunnas -runopalkinnon vuonna 2020 kokoelmastaan Jalkapohja ja on ollut kahdesti ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Kirjan saa myös äänikirjana, lukijana Niillas itse.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto