Esteettömyys kaikkien toive

Linja-autopysäkille ei pääse, ei myöskään itse linja-auton kyytiin. -Jäin pohjasta kiinni palteeseen, kertoo kokemuksestaan Pertti Ollonen. Kuva: RoVaKa

 

Rovaniemi on arktinen kaupunki, jossa sääolot voivat vaihdella hyvin paljon. Syksyllä liukasta, talvella paljon lunta ja pyryä ja keväällä taas liukasta ja kuraa. Tällaiset olosuhteet aiheuttavat väkisinkin paljon kuluja kunnossapidolle.

Tästä ei voi enää tinkiä.

Kevät tuo liukkaat

Puistotiet, suojatiet ja kadut kuuluvat kaupungille. Ilmastonmuutos aiheuttaa syksyllä ilmiön, jossa välillä kylmät ja lämpimät säät vuorottelevat ja aiheuttavat vaarallista liukkautta. Myös keväällä hiekoittamisen tarve lisääntyy niin jalkakäytävillä kuin suojateilläkin. Kaupungin on valvottava tarkemmin kiinteistöjen jalkakäytävien hoitoa ja hiekoittamista, ei säästää. Jokainen murtunut lonkka tai ranne aiheuttavat valtavat menot terveydenhuollolle ja osalla vanhuksista jopa loppuelämän menetyksen.

Siirretäänkö tässä rahaa taskusta toiseen?

Veronmaksaja tämän kaiken maksaa ja voi vaatia järkevämpää rahojen käyttöä. Talven huono lumen poisto aiheuttaa paanteita ja lumikasoja suojateille ja esim. bussipysäkeille niin, että pyörällä, pyörätuolilla, lastenrattailla tai rollaattorilla, huonojalkaisista puhumattakaan on mahdoton päästä esteitten yli.

Kinokset ja kasat jalankulkijoiden valonvaihtopainikkeiden vieressä ja suojatiellä estävät painikkeiden turvallisen käytön. Kurkottaminen aiheuttaa todellisia vaaratilanteita vilkkaan liikenteen keskellä.

Kilpailutusta ja väärässä paikassa säästöä ei voida enää hyväksyä.  Työ on tehtävä kunnolla, pelkillä koneilla ei pärjätä, tarvitaan myös ”käsityötä”. Me kaikki olemme jossakin vaiheessa tilanteessa, jossa huono väylien ja kiinteistöjen hoito aiheuttaa ongelmia.

On vaan niin, että enää ei voida säästää väärässä paikassa. Uuden valtuuston on huomioitava paremmin kaupungin esteettömyys ja yhdenvertaisuus

 

RoVaKa

Rovaniemen Vammais- ja Kansanterveysjärjestö

[email protected]