Sähköinen äänestys avautuu Lapin kuntavaaleissa Lappilainen Vaalikoneen kautta

 E-äänestys onnistuu tietokoneella tai mobiililaitteella. Kuvat: Lappilainen

Tulevan kesäkuun 13. päivän kuntavaalit pääsevät aivan uuteen vauhtiin, kun digiajan ihmiset pääsevät äänestämään ensimmäistä kertaa netin kautta.

Aiemmin nettiäänestys on ollut mahdollista mm. Virossa, jossa uudesta demokratian toteutumisen mahdollisuudesta on saatu hyviä kokemuksia. Äänestysprosentti lähti Virossa nousuun ja etenkin nuorten äänestäjien määrät kasvoivat.

Lapin maakunta on Suomessa nettiäänestyksen edelläkävijä. Digitaalinen ympäristö oli helposti luotavissa pohjoiseen Suomeen, jossa palveluiden tarjoajilla on hyvät mahdollisuudet äänestysoikeuden rajaamisessa koskemaan vain lappilaisia äänestäjiä niin, että tietoturvallisuus ei vaarannu. Lappilainen Vaalikoneen kautta on mahdollista siirtyä omavero-palveluun, jossa itse äänestäminen tapahtuu. Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksia käyttämällä.

Lataa puhelimeesi vaalisovellus

1.4. alkaen pääsee äänestäjä lataamaan App Store ja Google Play Store:sta ilmaisen Lappilainen Vaalikone-sovelluksen.

– Kun loppukeväästä ehdokkaat saavat omat äänestysnumerot, ne näkyvät sovelluskartassa, kuten varsinaisessa äänestyskopissa. Valitsemalla oman ehdokkaan numeron olet mukana, kertoo äänestysmahdollisuudesta sen kehittelijä, avoimen datan puolestapuhuja Tinse Ryynänen.

Nettiäänestys on mahdollista koko ennakkoäänestys ajan sekä varsinaisena äänestyspäivänä 13.6.2021. Äänestys tulisi suorittaa kotiin postissa tulevan äänestyspaikkailmoituksen osoittaman tilan välittömässä läheisyydessä.

Äänestys on nyt helppoa Lappilainen Vaalikoneen kautta ja onnistuu vaikka omalla kotisohvalla.

 

Lappilainen