Vihreän kullan arvostus nousussa

Metsäkauppa käy hyvin Lapissa. Kuva: PSMM.

Metsätilakauppojen määrä, kysyntä ja hinnat nousivat viime vuonna erityisesti Lapissa.

Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan yli 10 hehtaarin metsätilakauppoja tehtiin 326, jossa kasvu edellisvuoteen oli lähes 37%. Hinta nousi edellisvuodesta 13% ja keskimääräinen hehtaarihinta oli 1 030€, hinnassa on laskettuna mukaan kitu- ja joutomaahehtaarit.  Puhtaan metsämaan keskihehtaarihinta Pohjois-Suomen Metsämarkkinoiden välittämissä kaupoissa oli 1 440€.

– Jokainen tila on erilainen esimerkiksi sijainniltaan ja puustoltaan, minkä vuoksi keskimääräiset hehtaarihintatilastot eivät suoraan sovellu yksittäisen tilan arvon määrittelyyn. Tilan yksilöllinen tarkka arvo saadaan selville Metsänhoitoyhdistyksen laatiman arvion avulla, kertoo vastaava kiinteistönvälittäjä Seppo Kyllönen.

Metsäkauppa kiinnostaa monia

Tällä hetkellä kaikentyyppisille ja -kokoisille tiloille löytyy ostajia, mukana on myös kotimaisia ja ulkomaisia rahastoja. Kyllönen neuvoo kilpailuttamaan tarjoukset, jolloin kohteelle saadaan paras hinta.

Lapissa uutena metsätilojen välittäjänä on aloittanut LKV, metsätalousinsinööri Niko Keränen.

Seppo Kyllönen hoitaa Kittilän, Sodankylän, Sallan ja Posion välitystoimintaa. Pohjois-Suomen Metsämarkkinat Oy LKV (PSMM) on metsänhoitoyhdistysten ja yhteismetsien omistama yhtiö, joka toimii metsäkiinteistövälityksen lisäksi yksityismetsien puukaupassa.

 

Lappilainen