Ikäihmisille perhehoitoa

Aini ja Oona viettävät yhteistä arkea Kolarissa toimivassa Onnelan perhekodissa. Lapissa toimii viisi muuta ikäihmisten perhekotia ja uusia on suunnitteilla. Kuva: Onnelan perhekoti

Kun ikäihmisten määrä pohjoisessa kasvaa, tarvitaan hoivaa sekä huolenpitoa nykyistä enemmän. Perhehoito on yksi vaihtoehto, kun toiveena on pieni, perheenomainen tila useammalle ihmiselle, joka tarvitsee apua arjen toimiin yksin kotona asumisen sijaan.

Perhekodiksi käy tavallinen koti. Tavallisesti varta vasten suunnitellussa perhekodissa ei ole portaita ja huoneita on useita. Pääperiaate on, että jokaisella asukkaalla on oma huone, kuten myös perhehoitajalla.

Oma yritys tai lisäansioita työntekijälle

Ikäihmisten perhehoito voi olla pääelinkeino tai tuoda lisäansioita. Kylissä asuville ihmisille hoivatyöhön alkaminen antaa mahdollisuuden jäädä asumaan ja töihin omalle kylälle tai ainakin kotikylän lähelle.

– Perhehoito on inhimillinen, kotoisa ja turvallinen tapa saada hoivaa, kertoo Rovaniemen kaupungin ikäosaamiskeskuksen palveluohjaaja Saara Bitter.

Perhehoidon valmennuksen käyneitä on Rovaniemellä jo toistakymmentä ja tarvittaessa voidaan valmentaa lisää. Perhehoitoa viedään eteenpäin Lapissa erillisen EU-hankerahoituksen turvin.

Lapissa on tällä hetkellä kahdeksan perhekotia. Niistä kaksi Kolarissa ja Torniossa, yksi Sodankylässä, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Rovaniemellä. Kotiin annettavaa perhehoitoa saa Kemijärvellä, Sodankylässä ja Inarissa.

 

Savukoskella aloitti maaliskuun alussa uusi perhekoti Korvatunturin Kotikontu, jossa on tarjolla myös matkailupalveluita. Kuva: Korvatunturin Kotikontu

 

Uusi perhekoti Savukoskella

Korvatunturin Kotikontu Savukosken Martin kylässä aloitti toiminnan maaliskuun alussa. Koti tarjoaa ammatillista perhehoitoa ikäihmiselle joko osavuorokautisena tai jaksohoitona. Ammatillisessa perhekodissa ikäihmiset elävät osana perheen arkea.

– Meille on mahdollisuus tulla koko perheen kanssa, vaikka lomailemaan alueella ja tuoda hoivaa tarvitsevat isovanhemmat mukanaan, kertovat yrittäjät Maria ja Jarmo Pekkala.

Pekkalat lupaavat tarjota toimintaa, yhteisöllisyyttä ja turvaa. Kotikonnusta saa myös majoitusta, ruokailua ja ohjelmapalveluita matkailijoille.

 

Lappilainen