Kala maistuu kansalle

No vain maistuu, taimen varsinkin kaikille Lapin kävijöille. Mutta onneksi myös moni myy kala. Kuva: Lapland Safaris/Lapin Materiaalipankki

Neljä viidestä ihmisestä kertoo, että söisi kalaa useammin kuin nyt. Tämä selviää Pro Kala ry:n teettämistä kuluttajatutkimuksista. Nyt kalaa syö vain noin kolmasosa, ja suositusten mukaan kalaa pitäisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa.

Luonnonkalan parasta saalissesonkia on myöhäinen kevät, jolloin kalatarjonta on runsasta ja monipuolista.

– Jos on tottunut syömään vaikka vain uunilohta tai kalapuikkoja, nyt on hyvä hetki kokeilla muitakin herkkuja. Kalaruokien maailma on todella monipuolinen, kannustaa Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Kalastusmahdollisuudet kunnissa

Kunnissa tehtävillä päätöksillä on suuri vaikutus siihen, millaiset edellytykset vapaa-ajan­kalastukselle ja kalatalouselinkeinolle kunnan alueella on.

Kalatalouden Keskusliiton mukaan kalastusharrastuksen suosio on kasvanut muiden ulkoliikuntamuotojen tapaan koronan aikana. Kuntien tulee myydä kysyntää vastaavia kalastuslupia omille vesialueilleen, olla mukana päättämässä luvanmyynnistä yhteisomistuksessa oleville alueille tai osallistua laajempiin yhtenäislupiin. Tieto hyvistä kalapaikoista leviää nopeasti kalastajien keskuudessa ja houkuttelee kalastajia jopa satojen kilometrien päästä.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto