Lapinlehmä tutuksi tutkimalla

Lapinlehmän syvempää olemusta selvitetään laajassa usean lappilaisen toimijan yhteishankkeessa. Kuva: Lea Ruotsalainen

 

Parin vuoden päästä on saatavilla tuoretta tietoa lapinlehmän pidosta, ominaisuuksista ja rodun erityispiirteistä. Tietoja tullaan käyttämään hyväksi, kun tuotteita ja palveluja kehitetään. Tavoitteena on lisätä rodun tunnettuutta sekä hyödyntää tuotteita paremmin ja kannattavammin.

– Lappian toteutusosuuden keskiössä on lapinlehmän maidon ja lihan jatkojalostus, tuotekehitys, prosessointiominaisuuksien tutkiminen ja testaaminen sekä lapinlehmäjalosteiden hinnanmuodostus ja markkinointimahdollisuudet, tiivistää projektikoordinaattori Ritva Pesonen Lappian hankeosuuden tavoitteet.

Tukea Euroopan Unionilta

Hanke toteutetaan Lapin yliopiston Arktisen keskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Ammattiopisto Lappian yhteistyönä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella maaliskuun loppuun 2023. Arktisessa keskuksessa selvitetään lapinlehmärodun erityisyyttä, kasvattajien kokemuksia, rodun tunnettuuden lisäämistä ja hyödyntämistä matkailussa. Luonnonvarakeskuksessa keskitytään maidon ja lihan erityisominaisuuksien tutkimukseen verrattuna valtarotuihin.

Alueen yrittäjistä ohjausryhmässä ovat mukana maitotilallinen Tytti-Silja Arola Simosta, maitotilallinen Jukka Pekka Köngäs Tervolasta sekä jäätelönvalmistusyritys Arctic Ice Cream Factoryn yrittäjä Anna-Riikka Lavia Rovaniemeltä.

 

Lappilainen