Vaskojoen tupa Inarissa valmiina retkeilijöille

Vaskojoen tuvan korotettu pulpettikatto, uusi alapohja ja lattia jatkavat tuvan käyttöikää vuosikymmenillä. Kuva: Riina Tervo/Metsähallitus

 

Kaikkiaan 18 Lapin päivä-, autio-, varaustupaa sekä historiallista tupaa on kunnostustyön alla. Korjaukset auttavat retkeilijöiden lisäksi paikallistaloutta työllistämällä yrittäjiä, sillä suurin osa kunnostetaan yrittäjävoimin.

Korjaukset suunnitellaan tuvan ikä, sijainti, ajankohta ja luonnonolosuhteet huomioiden. Nyt vuorossa on erityisesti pohjoisimman Lapin tuvat. Tänä vuonna kansallispuistojen tuvista kunnostusvuorossa ovat Vaskojoki ja Sallivaaran historiallisen poroerotuspaikan neljä tupaa Lemmenjoella sekä Sarvioja ja Sudenpesä Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Erämaassa haastavimmat työt edessä

Erämaa-alueiden tuvista kunnostetaan Taapmajärvi ja Porojärven vuokratupa Käsivarressa, Näkkälän Välitupa Pöyrisjärvellä, Korsatupa Puljussa ja Rautujärvi Hammastunturissa. Muita kunnostettavia ovat Pyhävasan, Muusan, Kalmankaltion, Raijankiselän ja Taatsijärven tuvat sekä Marasen tupa Rovaniemellä.

Tupia kunnostavat Metsähallituksen oma väki, yrittäjät ja vapaaehtoiset.

Yksi syrjäisimmistä ja haastavimmista tämän vuoden kohteista oli kevättalvella kunnostettu Vaskojoen autiotupa Lemmenjoen kansallispuistossa. Pelkästään materiaalikuljetuksia varten jouduttiin lanaamaan lumeen moottorikelkoille 45 kilometrin ura maastoon. Kunnostajia kiritti työssä kevään tulo, sillä lämpöjakso hävitti hankikantoa ja vaikeutti liikkumista.

Tupien kunnostusaikatauluja voi seurata Luontoon.fi -verkkopalvelusta tuvan sivuilta.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto