Kuntien ja Lapin asialla toimivat Jaana Koskela ja Anne Luiro kertovat omista tunnelmistaan vaalien alla. Lappilainen kysyi, miltä on tuntunut johdattaa tulevia uudistuksia ja millaisena he kokevat vaikuttamistyön.
– Kun viestintävälineet ovat monipuolistuneet, on kuntalaisten kiinnostus julkisiin palveluihin ja julkiseen talouteen kasvanut, kertoo Lapin Liiton Jaana Koskela, joka on viime vuosien aikana ollut järjestämässä useita osallistavia tilaisuuksia ympäri Lappia jokaisessa Lapin kunnassa, ja niihin on osallistuttu aktiivisesti.
Jaana on viime vuodesta lähtien ollut mukana Lapin maakuntaohjelman eli Lappi-sopimuksen valmistelussa. Pohjatyötä Lappi-sopimukseen tehtiin Lapin Korona Exit – ja Lapin Green Deal -tiekartoissa, joihin on osallistunut paljon lappilaisia kuntia.
– Olen ylpeä meidän Lapin liiton joukkueesta, että teemme tärkeää työtä kuntien elinvoiman edistämiseksi.
Pienikin kokemus vaikuttamisesta kannustaa
Kuntalaisten kiinnostus vaikuttamaan on Rovaniemen kaupungin suunnittelijana toimivan Anne Luiron mukaan pysynyt suurin piirtein samanlaisena.
– Aina on niitä nuoria ja aikuisia, joita oma vaikuttaminen ei juuri sillä hetkellä kiinnosta tai ole ajankohtainen. Mutta kun kuntalainen on saanut kokemuksen siitä, että on voinut ja päässyt vaikuttamaan juuri itselle tärkeisiin asioihin, niin innostus omaan vaikuttamiseen on kasvanut selkeästi. Nämä vaikuttamisen paikat eivät tarvitse olla suuren suuria, vaan pienikin saa aikaa innostuksen, joka jatkuu pitkään.
Anne on ollut viranhaltijana tuomassa kaupunkiin kokeilukulttuuria. Se on ollut palkitsevaa, sillä kokeiluhommissa on lupa myös epäonnistua!
– Alussa jo tiedetään, että on lupa myös epäonnistua ja se luo paremmat innostamisen välineet työhön kuin perinteinen ns. epäonnistumisen kieltävä kulttuuri. On ollut upeaa huomata työntekijänä, että ideat ja suunnitelmat vain virisevät esille yhteisessä keskustelussa, eikä tarvitse myöskään itse olla innostamassa tällaisessa toiminnassa. Tässä hyvänä välineenä on erilaiset dialogia mahdollistavat menetelmät, joita voidaan myös hyödyntää etäyhteyksin toteutettavissa tapaamisissa.
Annea innostaa nuorten asioiden hoito sekä miten nuorille mahdollistetaan vaikuttaminen omiin asioihinsa. Lisäksi lastenkulttuuriin panostaminen on yksi hänen lempiaiheistaan.
– Harmittavan vähän eri vaalikoneissa on nostettu näitä hyvinvointia tukevia näkökulmia esimerkiksi kulttuurin näkökulmasta. Niitä toivoisin lisää vaalikoneisiin ja yleisesti keskusteluun nostettavan.
Viranhaltija on kumppani
Jaana ja Anne kokevat olevansa työntekijöitä, jotka ovat aina valmiina vuoropuheluun.
– Me olemme kuntalaisia, yhteistyökumppaneitamme ja päättäjiämme varten täällä. Saa soittaa, laittaa sähköpostia ja sopia tapaamisen. Näin etäaikana ei aina olla toimistolla, joten kannattaa vaikka puhelimella ensin tavoitella.
Jaanalta VINK! VINK!
– Vielä ehdit ottaa kantaa Lappi-sopimukseen! houkuttelee Jaana. Luonnoksen pääkohdat ovat kommenteilla maanantaihin 31.5.2021 saakka osoitteessa:
https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/610/
Annelta VINK! VINK!
”Kulttuuri kutittaa mieltä” – on Annen luotsaama webinaari. Hyvinvointia ja osallisuutta lastenkulttuurin keinoin olevaan keskustelu käydään tiistaina 1.6. kello 12-15.30. Silloin tuodaan eri puolilla lastenkulttuuria ja kulttuurityötä tekeviä tahoja yhteen. Webinaari on Rovaniemen kaupungin, Lapin lastenkulttuuriverkoston ja Taidetestaajat -hankkeen yhteistyötä. Puhumassa on juuri valittu tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen. Ilmoittautuminen päättyi 28.5., mutta jos vielä haluat mukaan, niin ota yhteys Anneen.
www.rovaniemi.fi/kulttuuri-kutittaa-mieltä
Riitta Kemppainen-Koivisto