”Kuin Kaukon aikana” ryhmäohjelmia Ranualle 

Sirkka Juntunen (vas.) ja Tuula Peura-Salmela Kangaslammen talvipirtissä. Kuva: Max Juntunen

 

Kesän aikana käynnistyy eri kokoisille ryhmille suunnattua päivätoimintaa Ranuan Kangaslammella, kilometri eläinpuistolta Toljan suuntaan.

Toiminnan taustalla häärivät Sirkka Juntunen, joka opiskelee maisteritutkintoa Lapin AMKin Matkailualan osaamisen johtamisen YAMK-koulutusohjelmassa ja Tuula Peura-Salmela, jolla on meneillään ikääntyvien toiminnan ohjaamisen polulla -ohjelma Peräpohjolan opistolla.

– Väestö on Lapissa ikääntymässä ja matkailussa hyvinvointimatkailu on nouseva trendi.  Nämä asiat saivat meidät lähtemään liikkeelle paikan omistajan, Suomen Lähetysseuran, kanssa, kertovat naiset.

He kehittelevät alueelle paikallishistoriaa ja hyvinvointia edistäviä ohjelmasisältöjä. Juntusella on tarkoitus tuoda pieniä ryhmiä Rovaniemeltä kokeilemaan israelilaista kansantanssia yrityksensä Rovaniemi Wellness Tours kautta. Peura-Salmela ohjastaa kävijät Kangaslammin perinnetilan tarjoamiin elämyksiin ja muuhunkin toimintaan.

Perinnetila testamenttina

Kangaslammin isäntä Kauko Salmela kuoli 2014. Hän oli aiemmin testamentannut perinnetilansa ja omaisuutensa Suomen Lähetysseuralle. Tahtona oli, että Kangaslammille kokoonnuttaisiin jatkossakin ja että paikka voisi tuottaa ihmisille iloa yhtä paljon kuin se on aikanaan tuottanut hänelle. Toiveena oli, että paikka säilytetään rauhallisena. Maalaismainen pihapiiri punaisine rakennuksineen lammen rannalla on viehättävä ja monella tavalla muistoja herättävä.

Ahkera lähetystyön kannattaja ja perinteen vaalija Salmela järjesti Kangaslammella perinne- ja lähetystilaisuuksia vuosikymmenten ajan. Paikassa voikin aistia levon ja rauhan ilmapiirin.

Israelilaista kansantanssia on mahdollista tulla kokeilemaan Juntusen ohjaamana myös Rovaniemellä 7.8. Business Ladies -hankkeen järjestämänä Guesthouse Laurin tiloissa.

 

Lappilainen