Luosto on tunturi ja kotikylä

Ukko-Luosto on monen pohjoiseen matkaavan kesän luontokohde. Kyläläisten elämä sitä vastoin ei tule pikamatkaajille tutuksi. Jänkä-lehden kevään numeron luettuaan oppii tietämään jotain Luoston historiasta ja nykypäivästä. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto.

Luosto tunnetaan tunturina ja talviurheilupaikkana. Siellä kuitenkin asuu ympäri vuoden sata ihmistä, joille alue on ennen kaikkea kotikylä.

Kylän elämä tulee tutuksi paikallisten kertomana tuoreessa Jänkä-lehdessä. Anu Summanen kertoo Luoston historiasta ja nykypäivän palveluista. Paula Alajärvi haastattelee Hanna Helanderia palkitusta saamen kielten etäopetusprojektista. Essi Ryynänen tutkailee, miten paljon pohjoisuus on osa meitä, jotka täällä asumme.

Jänkä-lehti kertoo kulttuurista ja elämisestä Lapissa. Korona-aikana on tullut jälleen kerran esiin, miten eri maailmassa elämme pohjoisella seudulla kuin etelän ihmiset – hyvässä ja pahassa. Lehteä voi tilata tai ostaa Lapin ja Helsingin myyntipaikosta. Tutustu Jänkään osoitteessa www.janka.fi

 

Riitta Kemppainen-Koivisto