Nuorikin voi toimia yrittäjänä

Ensi kesän Anttu pyörittää Antun apua, metsänistutuksen ohella. Kuva: Johanna Kemppainen.

Anttu Kemppainen on 15-vuotias nuori jääkiekkoa harrastava yrittäjänalku Sodankylästä. Virallisesti hän on 4H-yrittäjä ja saanut tukea yrittäjyyskokeiluunsa Leader Pohjoisimman Lapin Nuoriso-Leaderista. Yritys Antun apu toimii kesällä nurmikkojen leikkauksissa, puutöissä ja haravoinnissa.

– Hyvin on töitä riittänyt. Vakiasiakkaitakin on kertynyt tässä ajan saatossa, ja heiltä olen saanut hyvää palautetta.

Anttu laskuttaa työt asiakkailta suoraan käteisellä, ja tuntihinta sovitaan tietysti ennen töiden aloittamista. Vaikka töitä on riittänyt, ehtii nuori mies pitää vapaatakin kesällä.

Tarve kesätyölle

Kaikki lähti liikkeelle kesätyötarpeesta, kun Anttu oli vielä alle 14-vuotias. Yrittäjyyden kokeileminen vaati alkuun hakemuksen ja vuosiraportin laatimisen.

– Vanhemmat olivat apunani, kun sitä kirjoitin.

Käytännössä 4H-yrittäjyys tarkoittaa Antun tapauksessa sitä, että hän sai 300 € tuen halkomakoneen ja työhanskojen hankintaan. Häntä on pyydetty useasti kertomaan toiminnastaan niin paikallislehdille kuin muille ikätovereille.

Leaderista tukee ja aktivoi nuoria  

Sodankylän yläkouluilla on pidetty yrittäjyystyöpajoja, joissa on esitelty myös 4H-yrittäjyyttä ja Nuoriso-Leader-tukea ylipäänsäkin. Nuoret, jotka jäivät ilman kesätöitä, voivat aloittaa tukihakuprosessin vaikka vasta kesällä ja silti ehtiä tekemään samana kesänä nuorisoyrittäjänä töitä.

Kaikki 10–29-vuotiaat nuoret voivat hakea tukea yhteisiin projekteihin kuten harrastusvälineiden hankkimiseen ja tapahtumien järjestämiseen ja 13–29-vuotiaat omiin yrittäjyyskokeiluihin. Ehtona on, että projektit ja yrittäjyyskokeilut ovat nuorten ideoimia ja nuoret vastaavat itse niiden toteutuksesta ja raportoinnista. Haku on jatkuva.

Antun tulevaisuussuunnitelmat

Miltä näyttävät Antun tulevaisuuden suunnitelmat, vieläkö yrittäminen kiinnostaa?

– Ei pelkästään yrittäjyys, vaikka en ole sitä poissulkenutkaan. Hakeudun varmaankin sähköalan koulutukseen tänne Sodankylään peruskoulun jälkeen, eräopashommatkin kiinnostavat, pohtii Anttu.

 

 

Johanna Asiala