Eräretkelle Lappiin

Käsivarren erämaihin matkaava pysähtyy takuuvarmasti tankkaamaan ja evästämään Palojärven kylän Galdotievassa.

Rämön matkassa Itä-Lappiin

Suomi on retkipyöräilijän paratiisi. Kaunista luontoa ja innostavia paikkoja riittää, tieverkosto on tiheä ja telttailu helppoa.

Yhden pyöräilijän, Matti Rämön, matkantekoa Saimaalta Sallaan voi seurata Pyöräillen Suomessa -oppaasta. Rämö on kokenut retkipyöräilijä, joka antaa kirjassaan ohjeita pyöräretken suunnitteluun ja valmisteluun. Minne mennä, mitä ottaa mukaan, miten huomioida sää, mitä syödä, missä yöpyä, pitääkö pyörää osata korjata. Vinkkien jälkeen Rämö kertoo kahden viikon pyöräilymatkastaan Itä-Lappiin.  Kiutaköngäs kohisee ja perillä Tuntsajoella mieli lepää.

Korouomasta Kaldoaiviin

Heikki Viitanen matkaa luonnon ihmeitä tutkailemaan ja erätaitoja kartuttamaan Eräretki Suomen luontoon -teoksessaan. Kirjassa esitellään kymmenen Lapin erämaakohdetta, ohjastetaan retkipaikoille ja saadaan valaistusta myös useasta muusta lappilaisesta kohteesta. Napakka pehmeäkantinen opas sopii hyvin repun sivutaskuun ja sieltä luettavaksi jos vaikka viettäisi lomaa ja aikaansa useammassa erämaakohteessa saman matkan aikana.

Erämaisemista Kaldoaivin erämää on Suomen suurin, lähes 3000 kilometriä. Laajoja puuttomia alueita löytyy kivikkoisesta Vätsärin erämaasta. Tsarmitunturi viehättää niitä, jotka eivät halua kulkea reiteillä, vaan suunnistaa kompassin ohjaamina. UKK-puistosta löytyy jo palveluita, päiväretkiä ja helppoja reittejä. Sallan Tuntsan erämaassa kulkeva kohtaa kuusimetsiä ja soita ja Värriötunturit. Hammastunturilla ja Lemmenjoella havahdutaan kullankaivuun historiaan. Pöyrisjärven erämaa on paljakkaa, liki puutonta helppokulkuista maastoa. Näistä löytyy jokaiselle taaplaajalle mieluista silmänruokaa ja patikoitavaa.

Teksti ja kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto