Lapin Ruokapiste, myyjien ja ostajien kohtaamispaikka

Myyjät ja ostajat kohtaavat Lapin Ruokapisteessä: https://lapinruokapiste.fi/fi Kuva: Lapin materiaalipnkki/Janne Jakola.

Kittilän elinkeinopalvelut pitää yllä Lapin Ruokapistettä. Tämä sähköinen, maksuton alusta yhdistää lähiruoan tuottajia ja ostajia löytämään toisensa. Palvelu on tarkoitettu lähinnä ravintoloille ja muille vastaaville lähiruoan ostajille. Alustalle voi ilmoittaa myös poimimiaan marjoja myyvä yksityishenkilö.

 – Alustan käyttö vaatii kirjautumisen. Toisaalta kirjautuessaan ostaja voi merkata muistiin omat mielenkiinnonkohteensa, vaikkapa liha- ja kalatuotteet. Kun sitten tuottaja ilmoittaa alustalle myynnissä olevasta kalaerästä, saa ostaja tästä ilmoituksen, selittää Päivi Sirkkala, joka hoitaa verkkoalustaa.

Lähiruokaa on nyt helppo löytää

Alusta on vastaus Lapissa jo kauan aikaa vaivanneeseen ongelmaan.  Moni haluaa ostaa lähiruokaa, mutta ei tiedä, mistä voi ostaa ja kuka tuottaa mitäkin.

– Yhtenä vaihtoehtona oli lähiruoalle tarkoitetun Lähiruokatukun perustaminen, mutta se olisi vaatinut taakseen kaupallisen toimijan. Päädyimme keskittymään 24/7 auki olevan verkkoalustan toteuttamiseen.

Lapinruokapiste.fi-alustalla ei käydä kauppaa. Itse kaupankäynti tapahtuu ostajan ja myyjän välillä kahdenkeskeisesti heidän parhaaksi katsomalla tavalla. Alustaan voi myös ilmoittaa, jos kuljettaa omia tuotteitaan ja on valmis ottamaan toisten tuotteita samaan kyytiin.

22 Lapin yritystä jo mukana

Tällä hetkellä Lapin Ruokapisteessä on 22 yrityksen tiedot, mutta yrityksiä ilmoittautuu alustalle kaiken aikaa lisää. Yrityksiä on kertynyt tasaisesti ympäri Lapin. Tarkoitus on lähteä houkuttelemaan ostajia alustalle vasta sitten, kun tuottajat ovat jo siellä. Saatavilla on viljatuotteita, lihaa, kalaa, luonnontuotteita ja niiden kuljetuksia.

Kittilän Kideve vastaa jatkosta

Lapin Ruokapiste on Kittilän elinvoimapalveluiden, Kideven, ylläpidossa. Kittiläläisillä on myös tiedossaan, ettei alustan pelkkä olemassaolo riitä, vaan sen käyttöä tulee aina aika ajoin aktivoida tuottaja-ostaja-kentällä.

– Tavoite on tietysti, että alusta toimisi itsestään, mutta totta kai tuomme alustaa ja sen toimintoja esiin tilaisuuksissamme sekä kannustamme sen käyttöön toimijoita jatkossakin, Kittilän kunnan tiedottaja Nina Willman kertoo.

Jatkokehittelystä on kiinnostunut CoReorient yritys, joka tuotti alustan. Yksi haaste on kuljetusten miettiminen. Pienen ekstramausteen sivustolle tuo tuleva suomi-englanti-ruokasanasto.

– Tarkoitus on, että ravintolat voisivat sieltä hakea tukea ruokalistojensa kääntämiseen. Totta kai sanasto auttaa myös lähiruoan tuottajia, kertoo Nina.

Alusta on tuotettu osana maaseuturahastosta rahoitettua Alueellinen elintarvikelogistiikka -hanketta, jota hallinnoi Sodankylän kunta ja jossa Kittilän kunta oli osatoteuttajana.

 

 Johanna Asiala