Oikeat linssit kaamokseen

SCOTT on valmistanut useamman vuoden valonmäärän vaihteluihin reagoivia linssejä.

 

Hämärä, jota kaamokseksi kutsutaan, alkaa kun aurinko poistuu kuukausiksi toiselle puolelle maapalloa ja valoa on vähän, usein liian vähän. Kontrastit heikkenevät eli erilaisten pintojen rajat ja erot korkeudessa ja kaltevuudessa häipyvät. Yksi avuntuoja on linssit, joissa käytetään voimakkaita kontrastia parantavia värejä. Rosa ja lila lienevät parhaat värit alkutalvesta.

 

Lapin lokakuu muuttaa kaiken nopeasti, myös näkömme toiminnan. Hämärän tullessa silmän tarkkuusnäkö muuttuu ja kelkkareitin pinta tai märän tien ja lenkkipolun reuna sekä kuopat näkyvät huonosti. Vastaantulevat valot häikäisevät moninkertaisesti. On vaikea erottaa, missä on liukasta ja missä vielä liukkaampaa, missä maa kohoaa ja missä se laskee. Silmän optinen toiminta hämärällä tunnetaan vuonna 2021 jo paremmin ja apua hämäränäön huomattavaan parantamiseen onkin kaikkien saatavilla.

Lappilainen on aktiivinen liikkuja ja vauhtiakin täällä piisaa. Liikkuessa teemme päätökset näkemämme perusteella yli 90-prosenttisesti. Mitä nopeampi vauhti on, sitä tärkeämmäksi hyvä ja tarkka näkö muodostuu. Kukapa näkee ajaessa esim. hirven ja poron liian hyvin ja aikaisin? Puhumattakaan meidän ei niin hyväkuntoisten teiden pinnoista. Vaikeimpia hetkiä näkemisen kannalta ovat hämärä, lumisade ja sumu, jolloin silmän erotuskyky on heikoimmillaan. Hämärän tullen myös kotoisemmat arjen askareet, kuten käsityöt, nikkarointi ja lukeminen käyvät vaikeammaksi.

Kuva: Linssivalikoima on hyvin laaja. Jokaiseen keliin löytyy sopiva väri.

 

Adapterilaseilla gogglesiin oma voimakkuus

Silmän hämäränäkö voidaan tutkia DNEye® Scanner-tutkimuksella ja siitä saatava tieto silmien erilaisesta näkötarpeesta voidaan siirtää saksalaismerkki Rodenstockin® sekä yksiteho- että monitehosilmälaseihin ja myös adapterilaseihin. Adapterilaseissa oma voimakkuus hiotaan erilliseen adapteriin esim. ajolasin sisälle kiinnitettäväksi. Silmäskannauksen perusteella tehtävän linssin valmistus tehdään tarkemmin ja käytössä on 0.01Dpt tarkkuushionta. Kyseessä on maailman ensimmäiset B.I.G eli biometriset älylinssit. Esimerkiksi silmälasivoimakkuus voi olla -1,139Dpt. Vertailun vuoksi perinteisissä ”normaaleissa” silmälaseissa valmistustarkkuus on neljäsosa eli 0,25Dpt. Autoilijalle tai moottorikelkkailijalle on omat tuotteensa. Laseissa käytetään lisätarkkuutta tuomassa erityisiä mietoja värejä, jotka antavat lisäapua näkemiseen esim. hämärällä. Uusin silmälasitekniikka tuo tullessaan apua myös arjen muuhun tekemiseen ja lähinäönkin tarkkuus paranee.

Ajoreissulle mukaan kahdet eri linssit

Mitä siis tehdä, kun tien reuna ja kelkkareitin kuopat eivät näy ajoissa? Asianmukaiset välineet tuovat tähänkin helpotusta ja vauhtikaan ei enää vaaranna nautintoa. Autoilijalle parhaat silmälasit tai erilliset ajolasit tuovat avun talven näkemisen haasteisiin, oli tie sitten märkä, jäinen tai luminen. Moottorikelkkailijan, laskettelijan ja hiihtäjän laseissa käytetään voimakkaampia kontrastia (erotuskykyä) parantavia värejä, koska lumen valkoisuus tuo omat lisähaasteensa. Liikkujan laseissa käytetään oikeita värejä näön tarkentamiseen ja harrastus jatkuu mukavana kelistä riippumatta. Kaamosaikaan sopivia värejä löytyy pimeäajan keltaisen ja keskipäivän ”flat”-valossa käytettävän oranssin ja lilan sävyjen väliltä. Parhaissa ajo-, hiihto- ja laskettelulaseissa linssien vaihtokin onnistuu. Ajo- ja laskettelulaseja saa myös linssin lämmityksellä, mikä onkin oiva lisäapu kylmiin oloihin. Itse lähden lumille päiväreissuun mukanani kahdet lasit eri värisillä linsseillä, esimerkiksi keltaisen- ja lilan/rosanvärisillä linsseillä olevat lasit, näitä voin sitten vaihtaa valon määrän mukaan eikä kelin muutoskaan haittaa. Parhaissa adapteri- ja silmälaseissa tarkka optinen näkökorjaus sellaisenaan vähentää häikäisyä ja valon määrän vaihtuessa näkömme toimii nopeammin ja tarkemmin.

Kuva: Adapterilasien istuvuus kannattaa testata omien kelkkalasien kanssa. Adapteria voi muokata sopivaksi.

Kelkkalasit optikolta

Optikolla käynti auttaa, Fenno Optiikka Lapin asiantuntijat osaavat neuvoa talven ajan näköongelmien ratkaisussa. Erilaisia talven ajan näköratkaisuja löytyy eri tarkoituksiin moottorikelkkailusta ja autoilusta aina hiihtoon, lasketteluun, työmatkapyöräilyyn, kiipeilyyn ja vaikkapa sauvakävelyyn. Laseilla voit myös suojata silmiä viimalta ja lumisateelta.

  • Fenno Optiikka Lappi on toiminut Rovaniemellä Rinteenkulman ostoskeskuksessa vuodesta 2008.
  • Harrastelaseja löytyy merkeissä Bollé, Cebé, CKX, Evileye, Gloryfy, Oakley, Rodenstock ja Scott. Nämä saat myös omilla voimakkuuksilla +8 ja -12Dpt saakka.
  • Saatavilla on näöntutkimukset, DNEye Scanner-tutkimus, piilolinssit, silmänpaineen mittaus, yksilölliset FonicER-kuulosuojaimet, sekä silmälääkärien vastaanotto.
  • Verkkokaupasta löytyy lisätietoa: www.r-optiikka.fi