Freeride Lappi

 

Vapaakelkkailu, syvänlumenajo, freeride. Hommalla on monta nimeä. Kyse on kuitenkin yhdestä ja samasta lajista. Kotimaamme maastoliikennelakihan ei kiellä lajin harrastamista. Ajo vaatii kuitenkin aina maanomistajan luvan. Vuosien saatossa ajamisen mahdollisuuksia on parannettu vähän kerrallaan. Talvella 2021 avattiin Itä-Lapissa uusia laajoja ajoalueita yhteismetsien toimesta.

Suomen maastoliikennelaki ottaa hyvin selkeästi kantaa moottorikelkkailuun. Maastossa liikuttaessa pitää aina olla maanomistajan lupa. Kelkkareiteillä lupaa ei tarvitse, sillä reitit on siirretty reittitoimituksen voimalla tieliikennelain alaisuuteen. Kelkkaurilla lupa on keskitetty. Ura on osoitus siitä, että kyseiselle ajoväylälle on hankittu luvat x-toimijan toimesta. Tämä toimija voi olla kunta, yhteisöt tai seura.

Vapaampaa kelkkailua varten tarvitaan yhtenäisiä alueita ja niille lupa ajamiseen. Tämä vaatii yleensä ison maanomistajan tai sitten yhteismetsäjärjestelyn. Suomen suurimpia metsäalueita hallinnoi Metsähallitus Oy. Myös Metsähallitus on viime vuosina pyrkinyt mahdollisuuksien mukaan luomaan maillensa ajomahdollisuuksia, korvausta vastaan. Suomen ensimmäinen maksullisella luvalla toiminut freeridealue löytyy Posiolta. Kyseinen ajoalue sijaitsee Posion yhteismetsän hallinnoimilla alueilla. Posion yhteismetsä on ollut alan edelläkävijä ja toimintaa on harjoitettu jo useita vuosia.

Viimeisimmät mukaan tulleet yhteismetsät löytyvät Sallasta sekä Kemijärveltä. Kumpikin tarjoaa melkoiset laajat ajoalueet kelkkailijoiden käyttöön. Kemijärvellä alue on yhtenäinen ja lupa hoidetaan yhdellä lupamaksulla. Kemijärven yhteismetsän Nuolivaaran palsta on kooltaan 9000 hehtaaria. Pikaisella mittauksella tehtynä alueen etelärajasta pohjoispäähän on 20 kilometriä. Voidaankin puhua erittäin merkittävästä aluekokonaisuudesta. Alueen sisällä ja sen läheisyydessä on runsaasti vuokramökkejä. Myös Pyhätunturin sekä Suomun hiihtokeskukset ovat alle tunnin ajomatkan etäisyydellä.

Sallan yhteismetsän freeride

Saimme helmikuun lopulla mahdollisuuden käydä tutustumassa Sallan yhteismetsän tarjontaan. Tutustumisen ajankohtaan vallitsivat melko haastavat lumiolosuhteet. Ei haastavat siksi, että lunta olisi ollut liikaa, vaan päinvastoin. Lapissa lunta oli noin 60 senttiä ja kaikki pohjaan asti pehmyttä pakkaslunta. Tämä toi kokeiluun oman haasteensa.

Sallan yhteismetsä on luonut ajopaikkoja useisiin eri palstoihin. Ajopaikkoja löytyy Jaurun, Oulangan, Naruskan sekä Portin palstalta. Näistä viimeinen on jaettu neljään eri ajoalueeseen. Kävimme tutustumassa Portin palstan Männikkö Huhtavaaraan sekä Paloselkään.

Sallan yhteismetsän Portin alue sijaitsee Suomutunturilta vitostietä etelään kymmenisen kilometriä. Tämä tarkoittaa, että alueella kelkkailevan on helppo majoittua Suomulla.

Männikkö Huhtavaaran alueille pääsee kätevästi autolla metsätietä pitkin. Ohjeen perille saa luvan oston yhteydessä, kuten myös ajoalueen tarkat rajat.

Siirtymä Männikkö Huhtavaaran ajospotille on hauskaa, auraamatonta metsäautotietä. Ei harmita edes siirtymä. Alueella sijaitsee harvapuinen, vanhan metsän peittämä parin kilometrin mittainen vaaranrinne. Jyrkkyyttä rinteessä on mukavasti, joten hyvillä lumilla se tarjoaa hienon haasteen. Meidän vierailumme aikaan helmikuussa lunta oli aavistuksen liian vähän.

Portin Paloselkä

Kävimme tutustumassa myös Portin Paloselän alueeseen. Kyseinen alue on helposti saavutettavissa periaatteessa kelkkauraa pitkin. Alue sijaitsee kivenheiton päässä Suomutunturilta. Paloselän alueella on runsaasti erittäin vaihtelevaa maastoa ja isoja korkeuseroja. Myös rinteitä löytyy loivasta järkyttävän jyrkkään. Alue tarjoaakin haasteita jopa enemmän kokemusta omaaville kelkkailijoille. Emme halua paljastaa parhaita spotteja, sillä mielestämme freeriden paras osa on uusien ajopaikkojen omatoiminen löytäminen.

Sallan yhteismetsän alueet ovat äärimmäisen monipuolisia ja soveltuvat loistavasti kaiken tasoisille kelkkailijoille.

Lupia Sallan yhteismetsän alueille voi ostaa Eräverkon sekä Varuste.netin palveluista. Sallan yhteismetsä myy vain päivälupia ja rajoitettuja määriä. Tämän ansiosta voi olla, että et törmää alueella muihin kuin oman porukkasi edustajiin.

 

Freeride-alueita:

  • Salla: Sallan yhteismetsä. Luvat: Eräverkko, Varuste.net
  • Posio: Posion Yhteismetsä. Luvat: Varuste.net
  • Kemijärvi: Kemijärven yhteismetsä. Luvat: Eräverkko
  • Sodankylä: Metsähallitus Oy / Sodankylän kunta. Luvat: Vapaaehtoinen lupamaksu

Hyvät tavat kunniaan

Jotta maastossa liikkuminen olisi myös jatkossa mahdollista, on tärkeää muistaa hyvät tavat ja yhteiset pelisäännöt. Tässä lyhyt muistilista.

– Kunnioita ajoalueen rajoja. Vaikka vieressä olisi ajamatonta maastoa, ei sinne ole mitään asiaa.

– Piirrä ajoalueen rajat karttaan, mikäli niitä ei ole tarjolla digitaalisena.

– Arvosta metsää. Älä aja puita yli äläkä vaurioita luontoa turhalla kaivattamisella.

– Maksa lupa AINA!

– Älä pysäköi autoja niin, että niistä on haittaa muulle liikenteelle.

– Varo eläimiä. Älä ajata poroja. Mikäli löydät maastosta kuolleen poron, tee asianmukainen ilmoitus. Paliskunnat maksavat löydöistä korvauksia.

– Älä roskaa. Maastoon ei jätetä mitään sinne kuulumatonta.

– Anna tilaa myös muille.

– Tue paikallisia yrityksiä. Käytä paikallisten palveluja. Osta majoituksia. Tee ostoksia. Näin tuet kelkkailun avulla paikallista elinkeinotoimintaa ja jätät kelkkailusta hyvän mielikuvan.

– Muista turvallisuus. Mikäli lumiolosuhteet ovat vaikeat, käytä ajamisessa harkintaa. Lumen alla voi olla yllätyksiä, jotka saattavat johtaa loukkaantumiseen.

– Varaudu. Pidä mukana aina minimivarustusta. Tähän kuuluvat EA-pakkaus, köysi, puukko sekä työkaluja. Mukana tulisi olla myös lisäysvaatetta, juomista sekä syötävää