Tunnista aito saamelaismatkailutuote

Saamelaismatkailun eettisen ohjeistuksen viestin tukena ovat sarjakuvataiteilija Sunna Kitin kuvituskuvat. Kuva: Sunna Kitti.

Matkailijoilla on yleisesti vähän tietoa saamelaiskulttuurista ja aito saamelaismatkailutuote voi olla vaikea tunnistaa. Vastuullisia ja eettisesti kestäviä saamelaismatkailutuotteita on jatkossa tarkoitus tuoda paremmin esiin, jotta matkailija osaa valita saamelaisyhteisöä tukevia tuotteita.

Sertifikaatti tuotteille

Moni saamelainen saa elantonsa tai sivutuloja joko tuottamalla matkailupalveluita tai valmistamalla tuotteita myyntiin. Aidon saamelaistuotteen tunnistamista edistävät saamelaismatkailun eettiset ohjeet. Työn alla oleva sertifikaatti auttaa huomioimaan vastuulliset ja eettisesti kestävät saamelaistuotteet. Parin vuoden päästä on valmiina myös tiedot vastuullisista saamelaistoimijoista.

– Matkailusektorin saamelaistoimijoilta löytyy asiantuntemusta saamelaismatkailun tuotteistamisesta. Tavoitteena on yhdessä miettiä hyviä käytänteitä ja kriteereitä saamelaiskulttuurin vastuulliseen ja eettisesti kestävään hyödyntämiseen. Lisäksi kuullaan saamelaisyhteisöä sekä sidosryhmiä kulttuurin kaupallisesta hyödyntämisestä, sanoo saamelaismatkailuhankkeen suunnittelija Kirsi Suomi.

Tavoitteena on, että saamelaismatkailutoimijoiden yhteistyöverkosto on valmis vuonna 2025. Silloin Inarissa järjestetään Euroopan ensimmäinen maailman alkuperäiskansamatkailukonferenssi.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto