Kansallispuistojen kiinnostavuus jatkuu

Maisemien katselu on 20 vuoden ajan ollut tärkeä syy kansallispuistovierailuihin. Kuva tulevasta Sallan kansallispuistosta. Kuva: Harri Tarvainen.

Viimeiset 20 vuotta ovat olleet kansallispuistojen vahvan kasvun aikaa. Kävijöitä houkuttelevat luontokokemukset, puhdas luonto ja henkinen hyvinvointi. Uusia aktiviteetteja on syntynyt ja matkailijoiden määrä kasvanut. Kansallispuistoja on 40 ja kävijöitä niissä yli 4 miljoonaa.

– Suosion kasvua selittävät mm. kysynnän trendit, kuten luonnon kiinnostavuuden kasvu ja terveyden ja hyvinvoinnin tärkeys sekä ympäristötietoisuus. Tutkimuksen mukaan myös kansallispuistojen merkitys matkakohteena on vahvistunut, mikä näkyy siinä, että puistot ovat yhä useammin matkan ainoa tai tärkein syy, sanoo tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta.

Luonnossa halutaan liikkua yhdessä oman seurueen kanssa tai ihan yksin. Suurten kaupunkien läheisyydessä olevien kansallispuistojen kävijöille kuntoilun merkitys on kasvanut. Kesällä vahvasti kasvaneita harrastuksia ovat maastopyöräily ja SUP-lautailu.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto