Värjätään luonnonväreillä

Taitoliitto on valinnut Vuoden 2022 käsityötekniikaksi värjäyksen.

Kotivärjäys luonnon väriaineilla on käsityöntekijöille luontoelämys. Luonnon materiaaleilla värjääminen on vastuullisuuden osoittamista ja opettaa huomioimaan yleensä värjäämiseen liittyviä ympäristövaikutuksia.

Helppo oppia ja kokeilla

Luonnosta löytyy paljon väripigmenttiä. Kaikkea värjäystä ei voida nykyisillä tuotantomäärillä korvata luonnonväriaineilla, mutta kotioloissa ja pienimuotoisesti harrastaja voi omilla värjäyksillään tukea vastuullista tuotantoprosessia.

– Ekologisempien ja eettisempien tuotteiden valmistaminen edellyttää kestävämpiä ratkaisuja värjäykseen. Valitsemalla myrkyttömät väriaineet osaksi omaa käsityön tekemistä, voi samalla iloita sekä kasvivärjäyksen uniikeista värjäystuloksista että edistää vastuullisempaa tapaa valmistaa tuotteita, toteaa Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

Luonnon värit sopivat lankojen, kankaiden ja vaikkapa paperin värjäämisessä ja kuvioinnissa. Suurin osa kasvien väripigmenteistä on vesiliukoisia, joten tarvitaan apuaine, joka kiinnittää värin kuituun. Apuaine on usein metallisuola tai metallisuolojen yhdistelmä. Helpoin värjättävä tekstiilimateriaali kotioloissa on villa.

Värjäykseen sopivat kasvien juuret, lehdet, kukat ja varret. Sieniä, maa-ainesta, käpyjä ja pähkinöitä ja jäkälää voi myös kokeilla.  Värien kestossa on suurta vaihtelua ja varsinkin valonkesto voi olla heikko osalla väriaineista.

Haittakasvit värjäykseen

Tienpenkoille yleisesti levinnyt komealupiini on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Lupiinin kukista ja varsista saadaan hyvää väriainetta kotivärjäykseen. Tänä kesänä onkin tarkoitus innostaa yleisöä yhdistämään tärkeä haittalajitorjunta ja värjäysharrastus. Näin haitta voidaan muuttaa hyödyksi.

Värjäys luonnonväreillä on täynnä yllätyksiä. Tulos vaihtelee ja edes täsmällisellä reseptillä on vaikea toistaa täysin samaa lopputulosta. Värit ovat harmonisia, luonnon oman värikartan mukaisesti pehmeitä ja niitä on helppo yhdistellä toisiinsa. Yllätys voi piillä jo ihan värissä: punasipuli värjääkin yllättäen vihreää ja punalehtinen tarhakäenkaali yllättää raikkaalla sinisellä värillä. Kokeilemalla voi uusia sävyjä luoda lähes loputtomasti.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto