Näillä kulmilla eletään Airbnbeetä

Rovaniemelle sijouttuva murhamysteeri tempaa mukaansa Ilkka Metsälän Taakka-kirjassa.

Harvoin dekkarin käteen ottaessaan alkaa miettimään omaa sijaintiaan suhteessa käsillä olevaan tarinaan.

Nyt kuitenkin näin kävi, kun tartuin Rovaniemen maisemissa etenevään rikostarinaan, jossa paikat ovat hyvin tunnistettavissa. Liikutaan kaupungin keskustan, kolmannen kaupunginosan ja sillan tuntumassa, tuttujen rakennusten nurkilla ja katujen raiteilla. Välistä jo kylmää, että tuttunihan asuu juuri tuossa, kivenheiton päässä murhapaikasta!

Lukiessa tulevat hieman mieliin Reijo Mäen Vares -tarinat, jotka sijoittuvat Turkuun. Siellä paljon aikoinani liikkuneena tuntuvat Mäen kirjojen jännittävät spektaakkelit ihan kotinurkilla tapahtuneiksi.

Taakka- kirjan kirjoittaja Ilkka Metsälä on monelle tuttu rovaniemeläinen päivätyönsä tai sarjakuviensa kautta. Nyt hän on siirtynyt kirjoittamaan dekkaria, jossa yhdistyvät syvästi kaupunkiin vielä vaikuttava sota-aika ja korona-ajasta pois rimpuileva turistien kaupunki. Airbnb -majoittajat saavat tarinassa osansa, ja historiaa tuntevat tuttuja yhtymäkohtia. Näistä aineksista koostuu mukaansatempaavaa luettavaa, jonka käänteitä ei arvaa ennen kuin loppumetreillä. Silloinkin lukija vielä kerran yllätetään.

Murhatutkinnan edetessä entisen poliisin lähipiiri kytkeytyy lihaksi tarinan luiden ympärille Ounasvaaran suunnalla. Kiirunan kaupunginosa ja punainen tupa osoittautuvat yhdeksi ratkaisun avaimeksi.

Kirjan jännityksestä pääsee nauttimaan myös äänikirjana. Ja Mäen tavoin, uutta putkeen vaan, Ilkka!

Metsälä, Ilkka 2022. Taakka. Atrain&Nord.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto