Lappi tarvitsee lisää työntekijöitä matkailuun

Levillä on matkailijoille tarjolla vaikka skinnailua tykkylumen keskellä. Kuva: Levin Hiihtokoulu, Teemu Moisio/PTB-Creative.

Osaava työvoima on tervetullut pohjoiseen.

Talven sesonkiin on ollut tänä talvena hankala rekrytoida uusia tekijöitä, ja se on näkynyt palveluissa: pitkiä työpäiviä, vapaat vähissä, taksissa jonottajia, ravintoissa hidasta tarjoilua. Matkailijoiden määrä on kasvanut, mutta myös heitä moititaan: eivät osaa käyttäytyä, jättävät jälkeensä siivottavaa, ruuhkauttavat kauppojen kassat.

Yhdeksi ratkaisuksi esitetään kausimuuttoa ja pendelöintiä, eli lisää työntekijöiden liikkuvuutta alueelta toiselle, missä tarvetta on. Aiheesta valmistunut tuore tutkimus koskee erityisesti Lappia ja Koillismaata.

Yritykset toivovat kunnista apua

Kyselyyn osallistui 19 yritystä. Niistä kahdessatoista työskenteli kausimuuttajia vuonna 2019 ja yhdessä niistä peräti 100 oli kausimuuttajaa. Työntekijöitä oli sekä Suomesta ja ulkomailta ja enimmäkseen työ löytyi ravintola-alalta ja asiakaspalvelusta.

  • Kausimuuttajat ovat tärkeä työvoiman lähde Lapissa ja Koillismaalla. Ilman heitä suurimmalla osalla vastanneista yrityksistä ei olisi tarpeeksi työntekijöitä tai työntekijöiden taitotaso ei olisi riittävä yrityksen tarpeisiin, toteaa tutkimuksen tekijä Merja Paksuniemi.

Toiselta paikkakunnalta työn perässä muuttajia oli yrityksissä selkeästi kausimuuttajien määrää pienempi. Heistä suurin osa toimi palvelualalla, kuten vastaanottovirkailijoina.

Kokkeja, tarjoilijoita, siivoojia

Eniten pohjoinen kaipaa kokkeja, tarjoilijoita, siivous- ja huoltopalvelutyöntekijöitä sekä vastaanottovirkailijoita.

  • Vastaanottovirkailijan kriteereissä kielitaito oli yksi työntekijöitä karsiva kriteeri. Yrityksillä oli haasteita myös erä- ja luonto-oppaiden sekä esimiesten löytämisessä, mainitsee Siirtolaisinstituutin Elli Heikkilä.

Kunnat apuun rekrytoinnissa

Yritysten vastausten perusteella kunnat tekevät jonkin verran imagomarkkinointia työvoiman houkuttelemiseksi alueelle. Joissakin kunnissa se tapahtuu paikallisen matkailutoimijan kautta ja joissakin järjestetään yhteyksiä työvoimapalveluihin.

Toisten vastaajien mukaan houkuttelu jää yritysten omalle vastuulle tai kunta ei erityisesti avusta työvoiman houkuttelussa. Oman kunnan aktiivista roolia matkailun kehittämisessä myös kehuttiin. Iso toive on saada lisää vuokra-asuntoja lisää tulijoille.

Tutkimus ajoittui muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin korona oli valloillaan. Meneillään olevassa talvisesongissa näyttää olevan kuitenkin samat haasteet: tekijöitä kaivataan, asunnot puuttuvat.

Tutkimuksen tekivät KT Merja Paksuniemi Lapin yliopistosta ja dosentti, tutkimuksen vastuullinen johtaja Elli Heikkilä Siirtolaisuusinstituutista.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto