Sallan kansallispuisto 1-vuotias

Tunturilammen laavut. Kuva: Metsähallitus/ Jukka Vesa.

Sallan suunnassa matkaaville tarjoutui viime vuonna uusi mahdollisuus päästä nauttimaan maisemista upouudessa kansallispuistossa. Viime kesänä alueella kunnostettiin reittejä ja taukopaikkoja, rakennettiin kaksi päivätupaa ja kolme laavuja. Lisää on luvassa tänä vuonna.

– Tavoitteenamme on ollut, että Sallan upeasta luonnosta pääsisivät nauttimaan monenlaiset retkeilijät. Siksi olemme panostaneet myös helppokulkuisiin reitteihin. Näin luonto on saavutettavissa esimerkiksi lastenrattailla tai rollaattorilla, sanoo puistonjohtaja Hely Juntunen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Ikimetsiä, soita, harjuja ja kuruja

Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja kehittää Sallan kansallispuistoa, josta löytyy ikimetsiä, soita ja jääkauden muovaamia harjuja ja kuruja. Retkeilyreittejä alueella rakennetaan harkiten. Viime vuonna alkanut uudistustyö on tuottanut korjauksia ja uusia rakenteita retkeilijöiden käyttöön.

Kaippahanojan ja Kylmähetteen uudet päivätuvat sijaitsevat 18 km mittaisen Pahakurun kierroksen varrella. Uudet laavut sijaitsevat Kaunisharjun ja Tunturilammen taukopaikoilla. Lisäksi taukopaikoilla on uudet käymälät, liiterit ja tulentekopaikat.

Taivaan tavoittelijan taival -reitti on uudistunut ja sitä pitkin pääsee Iso Pyhätunturin laelle teräsportaita pitkin. Koiria ja muita lemmikkejä varten portaissa on puiset astinlaudat. Portaiden yläosassa on myös maisemalava, jossa voi istahtaa levähtämään ja ihailemaan avaraa tunturimaisemaa. Reitillä on uusittu myös pitkoksia ja sorastettu pitkosten sekä portaiden välisiä osuuksia.

Helppokulkuinen Kolmiloukkosen kierros on noin 1,5 km pituinen sorastettu reitti, jonka varrella on taukopaikka lammen rannassa.

– Suunnitteluvaiheessa toivoimme, että uudet rakenteet edustaisivat vastaavaa tyylisuuntaa kuin alueen modernit luonnonilmiöiden havainnointipaikat. Kansallispuiston tunnuslaji, metso, toistuu tupien ja laavujen seinissä, Juntunen kertoo.

Uutta työtä luvassa pitkin vuotta

Kasvava kävijämäärä uudessa kansallispuistossa herättää toivoa aluetalouteen ja työllistymiseen. Työtä löytyy kunnostustöissä, kun Pitkälammen laavua uudistetaan sekä rakennetaan esteetön laavu Kolmiloukkoselle. Näillä taukopaikoilla uusitaan myös käymälät, ja uusi käymälä rakennetaan lisäksi Pohjoisrinteiden lähtöpaikalle. Pitkospuut uusitaan Pahakurun reitillä ja maastorappusia neljässä kohteessa. Myös opasteita ja viitoituksia on tulossa lisää.

 

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto