Miten valo tuli Lappiin?

Piirimies Seppo Niskala kertoo tarinaansa Rovakairan sähkön historiallisessa elokuvassa Valontuojat. Kuva: Mikko Leinonen

Valontuojat on Antti Haasen elokuva, joka valmistui Rovakairan sähkön historiikiksi. Tarkoitus oli tuoda esiin sähkön saannin pohjoista historiaa, mutta ei tukeutua kirjallisen historiikkiin, joka jäisi mahdollisesti vain harvojen lukuiloksi.

Elokuvaan on saatu useita asentajia, linjamiehiä ja kairan valosta otettuja asukkaita kommentoimaan tuota aikaa. Ihmetys on ollut suuri, kun nappia painamalla tuli kuningas valo pirttiin, pihattoon ja navettaan, tien varsille.

Muistojen ja omakohtaisten kokemusten lisäksi elokuvassa on mukana paljon vanhaa valokuva- ja filmimateriaalia, myös perheiden ja organisaatioiden omista arkistoista.

Elokuva Lapin kiertueella

– Tarjoamme elokuvaelämyksen ja keskustelutilaisuuden Lapin kylissä asuville ihmisille. Näin elokuvan avulla välittyy Lapin historian kannalta tärkeä ja maakuntahenkeä kohottava tarina ihmisille, joiden omaan historiaan elokuva kytkeytyy, kertoo Antti Haase tulevasta kiertueesta.

Mukana on kahvi- ja pullatarjoilun lisäksi valokuvataulut Lapin sähköistämisen eri vuosikymmeniltä. Tilaisuudessa esitellään kylän sähköistyshistoriaa kylätoimikunnan puheenjohtajan tai historiaa tuntevan henkilön taholta, Antti Haase esittelee elokuvan, jonka kesto on vajaa 70 minuuttia. Lopuksi keskustellaan elokuvasta ja kylän sähköistyksen historiasta. Mukaan pyritään saamaan paikalle Rovakairan vanhoja asentajia alueelta.

Varmistuneet esityspaikat:

1.12. kello 18 Rovaniemi, Arktikum
2.12. kello 14 Sinetän kylätalo
3.12. kello 11.45 Rovaniemi, Lapin Kuntoutus
3.12. kello 16 Sodankylä, Lapinsuu elokuvateatteri
12.1. kello 18.30 Vuojärven monitoimitalo
13.1. kello 13 Meltaus, Sattuma
13.1. kello 18.30 Vanttauskoski, Yläkemijoen koulu
14.1. kello 13.00 Sassalin kylätalo
14.1. kello 18 Kittilä, Kino Yläri
26.1. kello 18.30 Kinisjärvi-Vuoman kylätalo

Lisätty 14.11.2017 kelllo 13.45:
27.1. (la) klo 14 Kivitaipaleen nuorisoseurantalo
28.1. (su) klo 18 Vuotso, Tankavaaran luontokeskus
Myöhemmin varmistuvat esityspaikat löytyvät elokuvan nettisivuilta www.valontuojat.fi

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä