Kohti mukavaa asumista

Asukkaiden kokemuksia hormi-imurin käytöstä kerätään talteen pohjoisessa. Näin saadaan selville, miten asuntoihin saadaan riittävän hyvä ilmanvaihto ja lisätään asumismukavuutta. Kuva: Eskon Oy

Monessa kodissa harmitellaan ruoan hajua, joka kantautuu toisista asunnoista omaan pirttiin. Pesutiloissa ja saunassa saattaa kestää kauan aikaa, ennen kuin kosteat tilat käytön jälkeen kuivuvat kunnolla. Ilmojen kylmetessä halutaan, että sisällä kotona lämpöä piisaa, ikkunoista ei vedä ja lattialla kelpaa käpsötellä sukkasillaan huoneesta toiseen.

Huono ilmanvaihto haittaa asumista

Painovoimaisessa taloyhtiössä voi olla ongelmia ilmanvaihdon kanssa. Yksi ratkaisu on BioKain markkinoima Spiroflex-merkkinen mekaaninen hormi-imuri, joka tehostaa ilman vaihtumista asunnoissa. Laite on suhteellisen uusi tuttavuus, ja nyt yritys kerääkin talteen asukkaiden kokemuksia pohjoisessa Suomessa. Halutaan saada selville, miten taataan riittävän hyvä ilmanvaihto ja lisätään asumismukavuutta.

– Asukkaat ovat kokeneet, että kylmä ilma on lähtenyt kiertämään niin sanotusti väärinpäin takaisin hormiin ja sitä kautta asuntoihin, kommentoi yhtä ongelmakohtaa Kai Rahko BioKaista.

Spiroflex-hormi-imuri on valmistettu juuri tällaisen väärinpäin kierron estämiseen.

– Ei voi olla energiataloudellisesti hyvä asia, että talon keskellä oleva hormi on kylmänä. Muita ongelmia on ollut etenkin pesutiloissa ja taloyhtiön saunatiloissa, jotka ovat kuivuneet hitaasti. Yleisesti olen kuullut, että hormi-imurin asennuksen jälkeen ilmanvaihto on parantunut.

Pieni teko voi estää homevaurion

Etenkin yli 20 vuotta vanhoissa taloissa voi tulla tunne, että ilma ei pelaa ja haju on tunkkainen. Ruoan tuoksut kiertävät pitkin kerrostalon käytäviä tai siirtyvät toisiin huoneistoihin, etenkin ylä- tai alakerran asuntoihin.

– Kun vielä tupakoidaan sisätiloissa, niin takuulla hengitysilma on huonoa.

Nykyisissä uusissa rakennuksissa koneellinen ilmastointi varmistaa raikkaan sisäilman saannin. Vanhoihinkin taloihin, joissa on painovoimainen ilmanvaihto, voidaan asentaa tuulen voimalla toimiva hormi-imuri. Etenkin kosteat tilat tulee saada kuivatuksi nopeasti ja ilma vaihtumaan.

– Vielä jossain on rakennuksia, joissa ikkunat huurtuvat talvisin.

Korvausilman saanti on tärkeää

Hormi-imuri toimii tuulella ja sen tehoa voidaan säätää talon korvausilman saannilla ja poistoilmaventtiileillä. Painovoimainen ilmanvaihto tarvitsee tuloilmaa ja poistohormin, joka vetää käytetyn ilman ulos. Näillä toimilla saadaan tehokkuutta painovoimaiseen ilmanvaihtoon.

– Spiroflex-hormi-imureita on saatavilla ruostumattomina ja alumiinigalvanoituina ja kokovaihtoehtoja on useita. Jo pieni tuulenvire saa turbiinin siivet pyörimään ja toimimaan. Itse imurin käyttöikä on pitkä ja laite helposti hoidettavissa. Käyttäjän ei tarvitse pelätä, että sadevettä tai roskia pääsisi hormiin sisälle.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä